Video: Eesti Filmimuuseumi uuest hoonest võib saada tõeline turismimagnet!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui seni on Eesti filmimuuseum olnud kõigest üks ajaloomuuseumi harudest, mis praegu on üldse olude sunnil suletud, siis juba järgmise aasta sügisest saab muuseum päris enda hoone, millest loodetakse Lennsuadama või uuenenud Tallinna teletorni sarnast tursimimagnetit. 

Foto: Vahur Lõhmus, Eesti Ajaloomuuseum

6. mail 2016 asetasid Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis, kultuuriminister Indrek Saar, Eesti Filmimuuseumi nõukoja esimees Jaak Lõhmus, Filmimuuseumi juhataja Maria Mang, AS Oma Ehitaja juhatuse esimees Kaido Fridolin  ja hoone arhitekt Anto Savi, OÜ BOA Eesti Filmimuuseumile nurgakivi. Filmimuuseumi maja valmib 2017. aasta sügiseks ja on Maarjamäele kerkiva elamusliku ajalookeskuse osa.

 

Valmivas hoones avatakse näitus Eesti ja maailma filmi ajaloost ning 210-kohaline kinosaal. Kokku on tegu 8,4 miljoni eurose investeeringuga Eesti ajaloo säilitamisse ja eksponeerimisse, millest Eesti Filmimuuseumi ehitus maksab 2,7 miljonit. Renoveerimis- ja ehitustööd Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis ja pargis valmivad lõplikult 2018. aastal Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on tänaseks ligi kümme aastat tegutsev Eesti Filmimuuseum olnud sunnitud hakkama saama ilma oma hooneta. „Eesti 104-aastane filmilugu väärib ikka päris oma maja, kus meie rikkalikku filmipärandit vääriliselt tutvustada ja eksponeerida.

Esimene püsipind annab muuseumile senisest paremad võimalused tõsta teadlikkust eesti filmikunstist ja kinoajaloost ning filmialase alushariduse kvaliteeti ja samuti  ajada eesti filmi asja senisest laiemalt,“ ütles Saar.

Filmimuuseumi nurgakivi vutlarisse pandi tänase päeva lehed, Tallinnfilmi rinnamärk, mälupulk Eesti-Gruusia koostööfilmiga „Mandariinid“ ja hoone plaanid. Lisaks andsid Arvo Kruusement, Triin Ruumet, Olav Ehala ning Edith Sepp Filmimuuseumile kaasa head soovid. Nurgakivi plaat jääb Filmimuuseumis kõigile külastajale nähtavaks.

 

Arvo Kruusement sõnas: “Jääge ikka oma juurte juurde ja kestku filmis ilus eesti keel. Pidage meeles vana valmimeistri Ivan Krõlovi sõnu “Talent ei püsi kaua virge, vaid hääbub pea kui laiskus talle tundub hea ja tegevus ei hoia teda sirgu!”“. 

Uue põlvkonna filmirežissöör Triin Ruumet soovis Eesti filmile võimsaid visuaale, nüüd, siin ja praegu, sest selles peitub kõikvõimas tulevik.

 Toreda kingituse tegi Filmimuuseumile produtsent Ivo Feldt andes üle mängufilmi “Vehkleja” floreti, millest saab ka tulevase näituse eksponaat.

Filmimuuseumi arhitektuurse projekti autorid on BOA OÜ ja Innopolis Insenerid OÜ, sisearhitektuurilahenduse on loonud Ville Lausmäe. Filmimuuseumi hoone ning kogu Maarjamäe elamusliku ajalookeskuse ehitab AS Oma Ehitaja.

Vaata täpsemalt videost!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles