Seltskond näitab isikut nooremana või vanemana

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seltskond näitab isikut nooremana või vanemana
Seltskond näitab isikut nooremana või vanemana Foto: SCANPIX

Saksamaa Jena ülikooli uuringu kohaselt sõltub seltskonnast, kas inimene paistab nooremana või vanemana.

Sakslaste sõnul ei pea noorema väljanägemise nimel iluoperatsioonile minema, vaid õiged kaaslased valima, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Keskealised näevad eakate seltskonnas tavapärasest nooremad välja,» selgitasid uurijad.

Jena ülikooli uuringus paluti vabatahtlikel katsealustel määrata neile näidatud piltidel olevate isikute vanus. Suur osa katsealustest määras vanuse valesti kui ole varem pikka aega vaadanud pilte kas noortest või vanadest inimestest.

Kui katsealused vaatasid esmalt eakate inimeste pilte ning siis anti ühe keskealise isiku pilt, pidasid nad viimast märgatavalt nooremaks.

Kui aga esmalt vaadati noorte inimeste pilte ja siis anti keskealise inimese pilt, peeti viimast aga tegelikkusest vanemaks.

Uuringut juhtinud Stefan Schweinbergeri sõnul suudavad inimesed tavaliselt kaaslase vanuse üsna täpselt kindlaks määrata. Kui aga neile sööta ette suures koguses eakate või noorte inimeste pilte, siis hakkab nähtu arvamusi mõjutama.

Uuring näitas, et tulemused ei sõltunud vanusest ega soost. Vabatahtlikud katsealused olid kooliõpilastest pensionärideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles