Krokodillidel on varitsev pilk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krokodill
Krokodill Foto: SCANPIX

Austraalia teadlaste sõnul on krokodillidel varitsev pilk, leidmaks kergelt ja kiiresti saaki.

Nende teravale ja kogu aeg ümbrust jälgivale pilgule aitab kaasa asjaolu, et neil on niinimetatud kolmas laug, mis kaitseb silmi vee eest ja võimaldab jälgida ümbrust ilma, et peaks pead mingis suunas pöörama, edastab BBC.

Krokodillide silmauuring paljastas, et mageda ja soolase vee krokodillidel on värvuste nägemist võimaldavad kolvikesed ehk koonusrakud erineva kuju ja suurusega.

Teadlaste teatel ei näe krokodillid vees olles kuigi hästi, samas aga jälgivad ka seal, mis toimub. Soolases ja magedas vees on valgus erinev vaid sügavamates kihtides ning krokodilli nägemine muutub vastavalt valgusele ja soolsusele.

«Soolases vees on tavaliselt rohkem sinist valgust, magevees aga punast valgust. Need loomad adapteeruvad vastavas keskkonnas,» nentis Lääne-Austraalia ülikooli teadlane Nicolas Nagloo.

Nagloo ja ta kolleegid uurisid Broome`i krokodillifarmis elavate nii magevee kui soolase vee noorkrokodillide silmamune.

Krokodillide silmade võrkkesta fotoretseptorite uurimine näitas, et magevee krokodillidel oli see nihkes pikema punase valguse lainepikkuse suunas, soolase vee krokodillidel aga sinise valguse lainepikkuse suunas.

Nagloo lisas, et krokodillide silmade uuring pakkus palju üllatavat, sest need loomad ei ole enamiku ajast vees, vaid hoopis kaldal, kus nad ka paarituvad ja söövad.

«Meie jaoks oli üllatav, et need suured kiskjad ei suuda tegelikult vee all kuigi hästi näha, samas aga reageerivad nende silmad erinevale valgusele. Igatahes näevad nad vee all halvemini kui inimesed, samas aga annab kolmas laug neile teatud eeliseid,» teatas teadlane.

Teadlaste sõnul on krokodillidega sarnane varitsev pilk ka imetajatel nagu hirved ja jänesed, kes on saakloomad ja peavad olema kiskjate suhtes valvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles