Muuseumiöö lööb üle Eesti laineid rohkem kui 185 muuseumis ja mäluasutuses

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennusadam.
Lennusadam. Foto: Koko Arhitektid

Järgmisel laupäeval, 14. mail toimub järjekorras kaheksas üle-eestiline muuseumiöö, mis sel korral kannab pealkirja "Öös on laineid". 

änavu võtab muuseumiööst osa rekordiliselt palju ehk üle 185 muuseumi, lisaks muuseumidele teevad oma uksed viieks tunniks tasuta lahti mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi tuletornid ja looduskeskused – üht või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad paigad ja organisatsioonid. Eelmisel aastal võttis muuseumiööst osa rohkem kui 110 000 inimest, mis oli kõigi aegade muuseumiöö publikurekord.

Muuseumiöö programmiga on sel korral liitunud eriti palju uusi põnevaid paiku. Muusikasõpradele on hõrguks üllatuseks võimalus saada osa ekskursioonidest Laulasmaal asuva Arvo Pärdi Keskuse arhiivisügavustesse ning õhtusest kontserdiprogrammist. Tartus pääseb tuumavarjendisse ning Tartus avab uksed ka Peipsi äärest ajutiselt linna kolinud Voronja galerii. Jääaja Keskus Äksis korraldab öiseid parvereise Saadjärvel ning Narvas pääseb vaatama Viktoria bastioni kasematte. Eriti suure haardega programmi pakuvad välja Hiiumaa muuseumid, kus on kokku pandud tervelt 18 punktist koosnev suur muuseumiöö-tuur. Ja publiku jaoks on end valmis pannud ka kõik Eesti kõige suuremad muuseumid – Tallinna ja Tartu muuseumide programmid tõmbavad muuseumiööl ligi kümneid tuhandeid inimesi.

Muuseumiöö ühe koordinaatori Külli Lupkini sõnul on aasta suurima Eesti muuseume ühendava ettevõtmise teema sel korral inspireeritud merekultuuri-aastast: "Isegi merest kaugemate paikade muuseumiöö-programmides on kuulda kajakakisa ning tunda meretuult, ent juttu tuleb ka muust kui vapratest meremeestest ja kaugetest laevareisidest: teema pakub väga erinevaid tõlgendusvõimalusi. Muuseumid kutsuvad sel ööl küsima, kuidas lained üldse tekivad. Kuidas lained laevu, ideid ja valgust edasi kannavad? Kuidas tekivad kuumalained ja millal hakkasid spordisõbrad staadionitel laineid tekitama?"

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kell 18-23 ning sel ajal on sissepääs tasuta. Kõige parema ülevaate sellest, mis igas programmis osalevas muuseumis täpselt toimub, leiab muuseumiöö kodulehelthttp://programm.muuseumioo.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles