Ka koljuluus toimuvad vananedes muutused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka koljuluus toimuvad vananedes muutused
Ka koljuluus toimuvad vananedes muutused Foto: SCANPIX

Mitte ainult kortsud ei paljasta vanust.

USAs Rochesteri ülikoolis hiljuti tehtud uuringu kohaselt näitavad vananemist ka  koljuluus toimuvad muutused, kirjutab Live Science.

Teada on, et vananedes luud õhenevad  ja nõrgenevad, kuid varem ei oldud uuritud seda koljul.

Kompuutertomograafia uuringus analüüsiti eri vanuses meeste ja naiste koljuluid.

Muutused mõjutavad luudele kinnituvaid lihaseid ja nende läbi ka näonahka.

«Teada on, et näo vananemine on seotud lihaste ja nahakoe elastsuse kadumise ja lõtvumisega. Kuigi on teada, et ka luustruktuur vananeb, polnud siiani teada, kui ulatuslik see on ja kuidas see välimust mõjutab,» lausus plastilise kirurgia asjatundja Howard Langstein.

Langstein ja ta kolleegid analüüsisid 60 naise ja 60 mehe nägusid. Kõik uuringud tehti meditsiinilistel, mitte ilukirurgia eesmärkidel. Katsealused jagati kolme vanusegruppi: noored 20 – 40-aastased, keskealised 41 – 64-aastased ja eakad 65-aastased ja vanemad.

Uurijad avastasid, et vanuse kasvades toimuvad koljus mitmed muutused. Nii meestel kui ka naistel muutusid silmakoopad sügavamaks ja suuremaks. Põsesarnad muutusid madalamaks ega olnud enam nii silmatorkavad. Ninaluu avad aga kitsamaks. Alumine lõualuu vähenes nii pikkuses kui ka laiuses.

Muutused silmakoopa suuruses ja kujus mõjutavad otseselt otsaesise ja silmaümbruse nahka ning sinna tekkivaid kortse. Alumise lõualuu kahanemine mõjutab aga lõuga ja kaela.

Naistel algab näoluude suuruse kadu pisut varem kui meestel, sest naiste luid mõjutavad menopausiga seotud hormonaalsed muutused.

Uurijate sõnul võib ilukirurgiaga mõnda aega noorust säilitada, kuid mitte lõpmatuseni. Selle asemel soovitasid nad hoopis ennetavaid tervislikke eluviise. Uurijate sõnul aitab nooruslikku väljanägemist kauem hoida suitsetamisest ja liigsest päikesevõtmisest loobumine ning lihaseid ja luid tugevana hoidvad harjutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles