Nõukogude Liidus paanikat tekitanud sakslane Mathias Rust lendab taas Soome (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mathias Rust 1987. aastal Moskva kohtus
Mathias Rust 1987. aastal Moskva kohtus Foto: SCANPIX

Sakslasest uljaspea Mathias Rust lendas Cessna väikelennukiga 1987. aastal Soome kaudu Nõukogude Liitu ja maandus Moskva Punasel väljakul.

Rusti jõudmine Moskvasse ilma, et nõukogude piirivalve oleks seda märganud, oli tolle aja kohta ime, edastab iltalehti.fi.

Mathias Rust osaleb 28. mail Soomes Malmis lennu-show`l umbes samasuguse lennukiga, millega ta maandus Punasel väljakul.

19-aatane Rust alustas oma teekonda Moskvasse 13. mail 1987 Hamburgi lähistelt, lennates Islandi ja Norra kaudu Soome. Ta maandus 25. mail Malmi lennuväljal.

Kolm päeva hiljem ta lendas edasi, teatades lennujuhtimiskeskusele, et ta võtab suuna Stockholmile. Rust lendas kuni Nummelani, siis aga muutis suunda ja hakkas lendama Moskva suunas.

Rust saabus Nõukogude Eesti õhuruumi lennates umbes 800 meetri kõrgusel, teda märgati radariekraanil, kuid siis ta kadus.

28. mail 1987 umbes kell 18.00 Moskva aja järgi jõudis ta Venemaa pealinna kohale, plaanides esmalt maandumist Kremli alale, kuid siis langetas otsuse maanduda Punasele väljakule, kuna seal oli rohkem ruumi.

Tal tuli väljaku kohal teha mitu tiiru enne, kui maanduda sai, kuna oli palju rahvast. Lõpuks õnnestus tal maandumine Püha Vassiili katedraali esisele, kus rahvas ta lennukit uurima tormas.

Rust sai rahus olla umbes ühe tunni, enne kui Vene võimudeni jõudis teade, et Punasel väljakul on maandunud väikelennuk. Tekkis paanika ja kohale saadeti kaks veoautotäit sõdureid, kes lennuki ja Rusti ümber piirasid. Moskva miilits arreteeris sakslase.

Venemaa Moskva kohus mõistis ebaseaduslikult riiki sisenenud välismaalase neljaks aastaks sunnitöölaagrisse, kuid ta vabanes juba üks aasta hiljem ja ta saadeti Lääne-Saksamaale tagasi.

Nõukogude Liidu piirivalve sattus lääne meedias Rusti tõttu naerualuseks, samas asuti Nõukogude Liidus otsima neid, kes juhtumis süüdi arvati olevat.

Rusti tõttu kaotasid sajad ametnikud töö, õhujõudude juht ja kaitseminister sunniti tagasi astuma ja nad saadeti pensionile.

Mathias Rust sõna kohtus, et ta lendas Moskvasse kohtuma Nõukogude Liidu juhi Mihhail Gorbatšoviga, sellest hoolimata määrati talle vanglakaristus.

Rustil oli pärast skandaalset lendu ja nõukogude vangilaagris olemist värvikas elu. Ta sai Lääne-Saksamaal veel teise vanglakaristuse tapmise eest. 1990. aastate keskel leidis ta jooga ja abiellus India jõuka teekaupmehe tütrega. Ta tegutses ka professionaalse pokkerimängijana.

Nüüd töötab ta Šveitsi investeerimispanga analüütiku ja joogaõpetajana.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles