Pupillid paljastavad seksuaalse orientatsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Cornelli ülikooli teadlaste sõnul paljastavad silmad, kas inimene on gei, hetero või biseksuaalne.

Seksuaalset orientatsiooni näitab eelkõige pupillide suuruse muutumine,  mis on alateadlik reaktsioon, edastab Discovery News.

Uuringu juhi Ritch Savin-Williamsi sõnul suurenevad pupillid, kui isiku vaateväljas on talle seksuaalselt meeldiv inimene.

«Näiteks, kui mees teatab, et ta on hetero, siis vaatab ta naisi ja ta pupillid suurenevad seksuaalselt huvipakkuvat naist vaadates. Kui on tegemist geiga, siis suurenevad tema pupillid meeldiva mehe peale,» selgitas teadlane.

Pupillide suurenemine ja seksuaalse erutuse vaheline seos on teada juba iidsest ajast. Näiteks 16. sajandil kasutasid Itaalia naised  mürgisel belladonna taimel põhinevaid silmatilku, mis muutsid nende pupillid pikaks ajaks suuremaks, et nad seksikamad paistaksid.

Savin-Williamsi sõnul suurenevad pupillid tegelikult iga huvipakkuva ja erutava asja peale, kaasa arvatud armsama näo või kena maali nägemine.

Pupillide suurenemise taga on autonoomse närvisüsteemi osad, mis kontrollivad ka pulssi ja hingamist.

Tavapäraselt uurivad teadlased inimeste seksuaalset orientatsiooni, näidates erootilisi filme või fotosid, samal ajal mõõdetakse katsealuste vererõhku ja uuritakse kui palju liigub verd genitaalidesse.

Savin-Williamsi sõnul ei pruugi need tulemused tõesed olla, sest on inimesi, kes suudavad erutust alla suruda või neil ei tekigi laboritingimustest erutust.

Lihtsalt küsitlemine, kas tekib erutus või mitte, ei anna samuti adekvaatseid tulemusi, sest katsealused võivad häbeneda erutust, eitades seda.

Osades kultuurides on seksist ja erutusest rääkimine tavapärane, teistes aga tabuteema.

Savin-Williams ja ta kolleeg Gerulf Rieger leidsid, et pupillide abil saab kõige õigemad tulemused inimeste seksuaalse orientatsiooni kohta.

Nende katses nõustus osalema 165 meest ja 160 naist, kelle seas oli nii geisid, heteroid kui biseksuaale.

Katsealused vaatasid kolme ühe minuti pikkust videot, millest ühes masturbeeris mees, teise naine ja kolmandas oli näha neutraalseid maastikupilte.

Kaamera jäädvustas samal ajal, kuidas katsealuste pupillid muutusid, lisaks teatasid katses osalenud, kas neil tekkis erutus või mitte.

Uuring näitas, et heteromeeste pupillid reageerisid naise nägemisele, geimeeste omad meeste nägemisele ning biseksuaalsete pupillid nii meeste kui naiste nägemisele.

Naiste puhul oli siiski väike erinevus võrreldes meestega. Lesbide pupillide suurus muutus naisi nähes, kuid heteronaiste pupillid muutusid nii meeste kui naiste pilte nähes, samas aga nad teatasid, et kehaline erutus tekkis vaid meeste peale.

Teadlaste sõnul ei tähenda see, et heteronaised oleksid salaja biseksuaalsed, vaid nende pupillide muutus ei lange sageli kehalise erutusega kokku. Veel ei ole täpselt teada, miks see nii on, aga oletatakse et naised näiteks näevad teistes naistes võistlejaid ja see on rünnakureaktsioon.

Teise teooria kohaselt on naised need, kes on läbi ajaloo olnud vägistamise ohvrid ning selle tõttu on neil automaatne pupillireageering kaasa sündinud.

Savin-Williamsi sõnul teevad nad veel teise katse, milles uuritakse, kas seksuaalse erutuse korral on pupillide laienemine ja verevool genitaalidesse sünkroonis.

Teadlaste arvates aitab pupillikatse neid, kellel on oma seksuaalse orientatsiooni suhtes kahtlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles