Soomes olid juba 1964. aastal «mobiiltelefonid»? (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HTC 10 nutitelefonid
HTC 10 nutitelefonid Foto: SCANPIX

Soomes Kouvolas elav pensionär vaatas läbi ta emast jäänud mustvalgeid fotosid ja leidis piltide seast 1964. aastast pärit ülesvõtte, millel inimesed nagu hoiaksid käes ja kasutaksid «mobiiltelefone».

66-aastane Jussi Kekki saatis «mobiilipildid» meediale, lootes et mõni ekspert aitab tal saladust lahendada, edastab iltasanomat.fi.

«Leidsin foto, mis on tehtud 1964. aastal Iiti koolis. Pildil on neli inimest, kellest kolmel on käes midagi sellist, mis meenutab tänapäeva mobiiltelefone,» teatas soomlane.

Kekki näitas fotot ka sõpradele, kes samuti on hämmingus, kuidas sai 1964. aastal olla «mobiiltelefone».

Ilta-Sanomat küsis mõistatuse lahendamiseks abi antiigiala eksperdilt Wenzel Hagelstamilt, kes pakkus ühe võimalusena välja kalkulaatorid, mida saadeti näiteks koolidesse reklaamina.

Hagelstami sõnul müüdi Soomes 1960. aastatel näiteks Addiator kalkulaatorit.

Ekspert lisas, et mustvalgel fotol olevate esemete kindlakstegemiseks on vaja arvutiala spetsialisti või informaatikut.

«Olin 1960. – 1970. aastatel noor ja tean seda aega. Alustasin antiigiäris tööd 1973. aastal, kuid mis on fotol olevate inimese käes, ei oska ma täpselt öelda,» teatas antiigiekspert.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles