Toomas Järveti film «Karmil pinnal» linastub mais Marokos ja Belgias

Meisi Volt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Karmil pinnal»
«Karmil pinnal» Foto: Kaader filmist

2. - 7. maini toimuv FIDADOC festival Agadiris on Põhja-Aafrika suurim vaid dokumentaalfilmidele pühendunud festival, mis toimub sel aastal 8. korda. «Karmil pinnal» linastub festivali lõpufilmina. Korraldajad on kohale kutsunud ka flmi peategelase, palestiinlasest nüüdistantsija Maheri, kes viib nädala jooksul läbi töötoa kohalike tantsijatega ning mille tulemusena sündivat tantsulist lühivormi esitletakse festivali lõpetamisel. Lisaks Agadirile näidatakse kolme festivali poolt valitud linateost, mille hulka kuulub ka «Karmil pinnal», maikuu jooksul Casablancas CasaDocks filmipäevadel. 

Filmi autori Toomas Järveti sõnul loodetakse, et tänu Maroko festivalile õnnestub filmi levitada hoogsamalt just araabiakeelses maailmas. Juba on käimas läbirääkimised filmi näitamiseks Maroko telekanalis 2M.

Mai lõpus aga esitletakse filmi Brüsseli suurima kunsti-ja kultuurikeskuse «Bozar» korraldataval «Palestine with Love» filmipäevade raames. Linastuvad filmid on osa suuremast aprillist juunini toimuvast Palestiinale pühendatud kultuuriprogrammist. Kokku näidatakse 4 filmi ja linastustele järgnevad kohtumised ka filmi autoritega.

Foto: Kaader filmist

«Karmil pinnal» peategelaseks on endine Palestiina poliitvang Maher, kes teeb oma elus kannapöörde ning leiab uue kire kaasaegses tantsus, mis on konservatiivses islami ühiskonnas enam kui kahtlane. Maher asub võitlusse kultuurinormide, tavade ja perekonna eelarvamustega, et tuua lavale oma autorilavastus. Selleks peab ta ületama erinevaid takistusi, olgu selleks siis aja- ja rahapuudus, bürokraatia, vigastatud trupiliige või sugulaste umbusk.  Filmi tegevus leiab aset ühes maailma konfliktsemas piirkonnas, kus lisaks Palestiina ja Iisraeli vastasseisule toimub ka kultuurisõda uuenduslike unistuste ja konservatiivsete normide vahel.

Filmi režissöör on Toomas Järvet, operaator Max Golomidov, monteerija Qutaiba Barhamji, produtsent Eero Talvistu. Muusika filmile on loonud Abraham’s Cafe. Filmi on tootnud Exitfilm, kaastootjad Kinoport Film ja Kinotehnik. Filmi tootmist on toetanud: Eesti Filmi Instituut ja Eesti Kultuurkapital.

«Karmil pinnal» maailma esilinastus toimus 2015 aasta novembris mainekal dokumentaalfilmi festivalil IDFA. Filmi autorit ja operaatorit tunnustati Kultuurkapitali «Noore filmitegija» preemiaga tänavu talvel.

KARMIL PINNAL treiler from Kinoport Film on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles