Allveearheoloogid leidsid tõenäoliselt kapten Cooki laeva Endeavouri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonistus kapten Cooki Endeavourist
Joonistus kapten Cooki Endeavourist Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide allveearheoloogid leidsid suure tõenäosusega kuulsa inglasest kapteni ja maadeavastaja James Cooki laeva Endeavouri, millega ta seilas Austraaliasse.

Laevavrakk asub USA idarannikul Newporti lähedal merepõhjas, edastab foxnews.com.

The Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) teatel nimetati Endeavour hiljem ümber Lord Sandwichiks ning seda kasutas Briti merevägi Põhja-Ameerika kolooniate iseseisvussõja (1775 – 1783) ajal sõdurite transportimiseks.

RIMAPi esindajad otsisid Endeavouri saatuse kohta andmeid nii  USAst, Austraaliast kui Ühendkuningriigist ning leiti, et see nimetati ümber ning sõja ajal kuulus 13 laevast koosnenud laevastikku.

«Leidsime dokumendid, mis kinnitasid, et laev Lord Sandwich, mis varem oli kapten James Cooki alus Endeavor, kuulus viiest laevas koosnenud gruppi,» teatasid allveearheoloogid.

Oletatavalt uppus kolmemastiline Endeavour (Lord Sabndwich) 1778. aastal Rhode Islandi lahingus, mis toimus Põhja-Ameerika kolonistide ja inglise vägede vahel.

Cook seilas Endeavouriga Vaiksel ookeanil ja hiljem oli sel alusel mitmeid omanikke, enne kui see sai uue nime ja anti Inglise laevastikule.

Kapten Cooki avastusretk aastatel 1768 – 1771 aitas kaardistada Vaikse ookeani edelaosa ja tõi Austraalia Briti krooni omandusse.

Ta hukkus Hawaii saartel kohalike hõimudega peetud lahingus 14. veebruaril 1779 olles 50-aastane.

Austraalias ehitati aastaid tagasi Endeavouri koopia, millega tehakse turismireise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles