Video: nirk pani Suure Hadronite Põrguti (LHC) seisma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure Hardonite Põrguti (LHC)
Suure Hardonite Põrguti (LHC) Foto: SCANPIX

Väike nirk pani seisma läbi inimkonna ajaloo ühe tähtsama teadusuuringute masina, milleks on Suur Hadronite Põrguti (Large Hardon Collider – LHC).

LHC esindajate teatel tekkis möödunud reedel süsteemis elektrilisi probleeme, mille tõttu osakestepõrgutit tuli kontrollida, edastab Discovery News.

LHC edastas, et tõenäoliselt oli probleemitekitajaks väike karvane loomake, kes kahjuks enam ei ole arvatavalt meiega.

«Oleme kindlad, et LHC probleemi põhjustaja on väike loom, oletada võib et nirk,» nentis pressiesindaja.

Seda kinnitas hiljem LHC juurest paigast, kus oli näha katkinäritud kaablit, leitud kõrbenud loom.

LHC esindajate sõnul parandatakse ja kontrollitakse põrgutit ning selleks kulub umbes kaks nädalat.

Wikipedia: Suur Hadronite Põrguti (Large Hadron Collider, lühend LHC) on Euroopa Tuumauuringute Keskuse osakestekiirendi Prantsusmaa ja Šveitsi piiril Genfi lähedal. Kiirendi paikneb keskmiselt 100 meetri sügavusel asuvas rõngakujulises umbes 27-kilomeetrise ümbermõõduga tunnelis.

Tegemist on maailma suurima ja võimsaima kiirendi ning ühe suurema ja kallima inimese loodud rajatisega. Selle peamine ülesanne on tuvastada ülisuure energiani kiirendatud laetud osakeste, prootonite ja raskete ioonide kokkupõrkel tekkivaid senitundmatuid osakesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles