Galerii ja video: Eesti tuntuim saksofonist Maria Faust tegi Jazzkaarel midagi erakordset

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõni päev tõused juba hommikul vara voodist ja sind valdab veidralt õnnelik tunne. Põhjust selleks nagu ülde ei olegi. Päike ei paista, toad on koristamata, tööd ei viitsi teha ja üleüldse, mida on ühel inimesel siin maailmas rõõmustada? Aga sa rõõmustad aina edasi. Sa võtad ratta ja hakkad sihitult mööda linnatänavaid väntama. Naerusuiselt. Rõõm ei tunne tempot. Tal pole üldse mingit plaani ja kulgeb mööda elusolendeid, kuidas just tahab – korrapäratult, kuid järjekindlalt. Mõnel asjal ei ole üldsegi mingit mõtet, aga ometi on see nii vajalik.

Just neid emotsioone kannab rahvusvaheliselt tuntuima Eesti saksofonisti Maria Fausti spetsiaalselt festivali Jazzkaar lõpetamiseks loodud muusikatsükkel «Velocipede». Positiivse tooniga teos ühendab endas kolme kunstiliiki – muusika, videokunst ja kehakultuur. Ladina keeles pealkirja «Kiire jalg» kandev lugu on interaktiivsel mosaiikmeetodil üles ehitatud, kus igal kunstiliigil on oma sõna sekka öelda ja dikteerida, mis suunal kogu lugu liikuma hakkab. Ka publik saab mõjutada muusika kulgu – selleks on saalis 15 MyFitnessi spinningratast, millele võib julgelt selga istuda ja etenduse tempot suunata.

Maria Faust on Eesti helilooja ja saksofonist, enim tuntud oma suurte koosseisudega Maria Faust Jazz Catastrophe ja Maria Faust Sacrum Facere. Ta on ka pälvinud mitmed Taani muusikaauhindu. Faust töötab ka väiksemates improvisatsioonil põhinevates koosseisudes ning tõuseb esile solistina, kes teeb koostööd ka elektrooniliste efektide, inimhääle ja ebatavalisemate instrumentidega nagu vee või laevamootori kasutamine instumendina. Maria Faust on ka üks Barefoot Records plaadifirma asutajatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles