Video: milline nägi välja Altamura mees?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altamura mees
Altamura mees Foto: Wikipedia.org

Itaaliast Altamura lähedasest lubjakivikoopast leiti umbes 150 000 aastat tagasi elanud neandertallase jäänused, mille põhjal tehti nüüd rekonstruktsioon.

Altamura mehe hüüdnime kandja on seni vanim, kellelt teadlased on saanud geneetilist materjali, edastab Discovery News.

1993. aastal Pugliast Altamura lähedasest Lamalunga karstikoopast leitud ja lubjakiviga kaetud skeleti alusel tehti mehest elusuuruses koopia, tal on ka juuksed ja habe.

Koopialt on näha, et tegemist oli neandertallasega, kellel on tugev etteulatuv koljuosa ja suur nina.

Firenze ülikooli antropoloogi David Caramelli arvates oli neandertallase kohta tegemist üsna kena mehega.

Teadlaste sõnul võis see mees elu kaotada, kui kukkus Lamalunga karstikoopasse, kus ta surnuks nälgis ning lubjakivi lõpuks ta surnukeha kattis, kuid just lubjakivi tõttu säilis luustik sajandeid.

Mehe luudest saadud geneetiline materjal kinnitas, et tegemist on neandertallaste esindajaga, see inimliik eksisteeris Euroopas 200 000  - 40 000 aastat tagasi.

Altamura mees elas ja hukkus umbes 150 000 aastat tagasi ehk tegemist oli selle inimliigi varajases faasis eksisteerinud esindajaga.

Teadlased kasutasid mehest reaalse kuju saamiseks laserskaneeringut ja fotogrammeetriat, mille abil loodi arvutis 3D mudel.  

Altamura mehe kuju valmis kahe hollandlasest venna ja kunstniku Alfons ja Adrie Kennise käe all. Need mehed tegid suurepärase kuju ka kuulsast Alpide jäämees Ötzist.

Altamura mehe mudelilt on näha, et kui ta keha viitab tüüpilisele neandertallasele, siis kolju kuju on ebatavalisem.

«Sellel on jooni, mis viitavad morfoloogilisele sillale eelmise inimliigi Homo heidelbergensis´e ja neandertallase vahel,» teatasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles