Video: meie päikesesüsteemis on uus kuu, mis on Makemake kaaslane (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kunstniku arvutijoonistus Makemakest
NASA kunstniku arvutijoonistus Makemakest Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA astronoomid avastasid kosmoseteleskoobi Hubble abil meie päikesesüsteemist uue kuu, mis on kääbusplaneedi Makemake kaaslane.

Teadlaste arvates on  väikese kuu diameeter vaid 160 kilomeetrit ja Makemake oma umbes 1400 kilomeetrit, edastab foxnews.com.

Võrdluseks: meie planeedi kaaslane on enamvähem kaks korda nii suur kui Makemake ehk diameeter on 3474 kilomeetrit.

Makemake on väike jäine planeet Neptunist kaugemal Kuiperi vöös, kuuludes samas kääbusplaneetide plutoidide ehk Pluuto sarnaste planeetide hulka.

NASA teatel ei leitud Makemake kaaslast varem selle heleduse tõttu, kuid uus täpsem uuring näitas kaaslase olemasolu. Astronoomide teatel aitab kaaslane saada uusi andmeid näiteks Makemake massi kohta.

«Makemake kuulub kääbusplaneetide klassi, kaaslase leidmine aitab seda kosmilist objekti uurida detailsemalt,» teatas USA Southwesti kosmoseuuringute instituudi esindaja Alex Parker.

Kuiperi vöö teised kääbusplaneedid lisaks Makemakele ja Pluutole on Ceres, Eris ja munakujuline Haumea. Nii Haumea  kui Makemake kannavad viljakusjumalate nime. Haumea on Hawaii jumalanna ja Makemake Lihavõttesaarte jumal.

NASA teatel avastati Makemake 31. märtsil 2005 ja siis sai ta hüüdnimeks Lihavõttejänes, kuna avastamine toimus lihavõtete ajal.

Makemake kuu sai tähistuseks M2.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles