Video: Prantsusmaa läänerannikut raputas maavärin magnituudiga viis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsusmaa maavärinate jälgimiskeskuse (Renass) teatel tabas riigi läänerannikut maavärin magnituudiga viis.

Seismoloogide teatel toimus maavärin, mille epitsenter oli La Rochelle´ist 25 kilomeetri kaugusel Rochefort´is ja hüpotsenter 15 kilomeetri sügavusel, täna hommikul kell 8.46 kohaliku aja järgi, edastab The Local.

Kohalikud võimud teatasid esmalt maavärinast magnituudiga 5,2, kuid seismoloogid korrigeerisid seda hiljem.

Lisaks La Rochelle`ile ja Rochefort`ile oli maavärinat tunda veel kümnekonnas paigas.

«Istusin voodis ja lugesin, kui järsku hakkas kõik liikuma ja rappuma. Silmnähtavalt liikus ka ülejäänud mööbel,» teatas La Rochelle`i elanik Marie McMullan.

La Rochelle`ist lõunasse jäävas Brossacis elava Dielle Ciesco teatel olid tema ja ta meed nende maja erinevates paikades, kui tundsid jalge all pinna kõikumist.

«Arvasime, et mööda sõitis mõni suur veoauto ja selle tõttu tekkis värin. Siis mõistsime, et tegemist on maavärinaga. Otsisme meediast juhtunu kohta infot arvates, et tegemist oli lihtsalt meie ettekujutusega,» lausus prantslanna.

La Rochelle`i ja lähedaste alade võimude teatel maavärin suuri purustusi ei tekitanud ega nõudnud ka inimohvreid.

Prantsusmaal oli viimane suur kahju tekitanud maavärin 1909. aastal ning siis hukkus Provence`is Lambescis 46 inimest ja vigastada sai 250.

Prantsuse seismoloogide teatel toimuvad seal tugevad maavärinad pika ajavahemiku järel, mis võib ulatuda 100 – 200 aastani.

Seismoloog Remy Bossu teatel toimuvad maavärinad nagu Lambesci oma umbes 100 aasta tagant.

Prantsuse keskkonnaministeeriumi statistika kohaselt asub 21 000 linna ja küla piirkondades, kus võib maavärinaid ette tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles