Pidu Soome külas, sest üle 15 aasta sündis laps

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes Põhja-Karjalas asuvas Heinoniemi külas sündis üle 15 aasta laps ja selle tõttu korraldati seal suur pidu kõigile elanikele.

Küla noorima elaniku Martta Nyrhise ja vanima Aune Makkose vanusevahe on 95 aastat, edastab väljaanne Karjalainen.

Küla ajaloos ei ole varem olnud 15 aastat pikkust vahet, mil ühtegi last ei sündinud.

Külajuhid saatsid «titevarvaste kastmise» kutse kõikidele külaelanikele, keda on kokku 90, kuid tähistamisele saabus 30 inimest.

Peo täht oli neljakuune Martta Nyrhinen, kelle vanemad on 34-aastane Niko Nyrhinen ja 26-aastane Sinikka Kuittinen. Vanemate sõnul oli nende tütar suurest rahvahulgast hämmingus, kui teda sülest sülle anti.

Heinoniemi külas juhid langetasid 2010. aastal otsuse hakata maksma niinimetatud beebiraha neile seal alaliselt elavatele paaridele, kellele sünnib laps või lapsed. Möödunud pühapäeval aset leidnud pidu oli esimene, kus 200 eurot lapseraha üle anti.

Niko Nyrhinen on oma küla üks juhtidest ja oli 2010.aastal üks neid, kes «beebiraha» otsuse langetasid. Siis ta ei arvanud, et tema ja ta naine on esimesed, kes selle raha saavad. Vanemate sõnul avavad nad lapsele pangakonto ja panevad 200 eurot tema jaoks sinna hoiule.

Heinoniemi küla asub Põhja-Karjala suurtest asulatest kaugel, olles Kitest umbes 40 kilomeetri kaugusel. Kui Martta Nyrhinen hakkab vanemana lasteaias ja koolis käima, tuleb tal sõita 30 kilomeetri kaugusele.

Marttal ei ole omavanuseid lapsi mängukaaslateks, sest teised selles külas elavad noored on 17- 18-aastased.

Pere on koos tütrega käinud kaugemal asuvas naaberkülas, kus elab sõbrapere ja seal saab tütar teiste lastega mängida.

Soomes on sama probleem, maapiirkonna tühjenemine elanikest, mis paljudes Euroopa paikades. Inimesed liiguvad suurlinnadesse, kus saab parema hariduse ja töövõimalusi on rohkem.

Niko Nyrhineni sõnul on ta Heinoniemis ainus oma põlvkonna esindaja, kes ei ole sealt parema elu otsingutel lahkunud.

«Enamik meie küla elanikest on sündinud Teise maailmasõja ajal või pärast seda ehk on 60- 70-aastased,» teatas soomlane.

Nyrhinen ja ta naine tegelevad  ökofarmindusega ning tahavad näidata, et ka maal saab elada ja töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles