Mansoni jõugu ohver? USA politsei tuvastas, et 47 aasta eest jõhkralt tapetud neiu oli Eesti päritolu Reet Jürvetson (3)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charles Manson 1970. aastal
Charles Manson 1970. aastal Foto: SCANPIX

USA politsei tuvastas 47 aasta eest tapetud naisterahva, kes võis olla kurikuulsa Charles Mansoni jõugu ohver.

Ajakiri People kirjutab, et 19-aastane Eesti päritolu kanadalanna Reet Jürvetson saabus 1969. aastal Los Angelesse külla mehele nimega John, keda ta oli kohanud Toronto kohvipoes. 

«Ta oli sellest mehest sisse võetud,» selgitas LAPD külmade juhtumite uurija Lou Rivera. «Reet rääkis sõpradele, et ta kogus raha, et mehele Los Angelesse külla minna.»

Kui brünett hipi kohale jõudis, otsustas ta jääda. Neiu saatis vanematele postkaardi, öeldes, et ta on õnnelik ja leidis endale kena korteri. Ta palus, et vanemad tema pärast ei muretseks.

Postkaart oli viimane sõnum Reedalt. Alles 47 aastat hiljem sai perekond teada, mis Reedaga juhtus, ning uurijad üritavad nüüd välja selgitada, kes ta tappis.

Reet oli Eesti immigrantide noorim tütar. Pere põgenes Teise maailmasõja ajal Kanadasse ja neiu kasvas üles 50ndate ja 60ndate Montrealis, kus ta laulis noortekooris ja tegeles endale riiete õmblemisega.

Õde Anne ütles, et Reet oli väga loominguline.

«Teismelisena muutus Reet seiklushimuliseks ja teda köitis vabadus. Pärast keskkooli lõpetamist kolis ta Torontosse vanaema juurde. Ta leidis tööd postkontoris ja kohtus kohvipoes Johniga, misjärel kadus Los Angelesse,» kirjutas Anne. «Möödusid kuud ja seejärel aastad ning me arvasime, et ta oli endale uue elu rajanud. Aja möödudes ei tulnud temalt aga enam uudiseid. Lootsime alati, et ta võtab sõprade ja perega taas ühendust, kuid kellelgi polnud tema kohta mingit uut infot. Me ei kahtlustanud kordagi, et ta võib surnud olla.»

1969. aasta 1. novembril avastas juhuslikult möödunud linnuvaatleja Los Angelese maalilise Mulholland Drive'i tihedast põõsastikust sinisesse jakki, teksastesse ja pruunidesse nahksaabastesse riietunud elutu keha. Perekonda ei teavitatud, sest keegi polnud teatanud kadunud inimesest ja kuna surnukeha juures polnud dokumente, polnud politseil võimalik isikut tuvastada. Juhtum jäi lahenduseta.

Noort naisterahvast, kes sai koronerilt hüüdnime Jane Doe #59, pussitati kaelapiirkonda üle 150 korra.

«Ma ei usu, et mõrva motiiviks oli rööv, sest tal olid alles kõik sõrmused. See nägi välja nagu kiremõrv. Tegemist oli maniakiga või viltuläinud armastusega,» märkis Rivera.

Reet Jürvetson. Foto:
Reet Jürvetson. Foto: Foto: Erakogu

Tapmisega oli seotud Mansoni jõuk?

Mõrva ajastus ja teguviis tekitas kahtlusi, et sellega võis seotud olla kurikuulus Charles Manson ja tema «perekond». Reet leiti vaid mõne miili kauguselt kohast, kus kolm kuud varem pussitati Mansoni jõugu poolt surnuks näitlejanna Sharon Tate ja mitmed teised.

Mansoni jõugu elukoha, Spahni rantšo majahoidja Ruby Pearl ütles politseile, et Jane Doe #59 sarnaneb Simi Valleyst pärit hipiga nimega Sherry, kes rantšos mõnikord aega veetis. See vihje kuhugi edasi ei viinud.

Jane Doe #59 identiteet jäi saladuseks 46 aastaks, kuni Reeda sõber mullu juunis krimisaite kammides tundis surmajärgselt fotolt ära Reeda. Sõber võttis ühendust Reeda õe Annega, kes kontakteerus politseiga. Ohvri veriselt rinnahoidjalt võetud DNA-proov tõestas, et tegu oli Anne õega.

«Viimaks, pärast kõiki neid aastaid, seisame silmitsi nende karmide faktidega. Mu väike õde tapeti julmalt. Ma ei tahtnud seda kuulda. Mulle ei mahu pähe, et teda võidi üle 150 korra pussitada. See on kohutav. Üritan leida lohutust koroneri raportist, et vähemalt teda ei vägistatud ja tema kehast ei leitud uimastite ega alkoholi jälgi. Sellegipoolest on kohutav mõelda, kui hirmul ja üksinda ta end sel hetkel tundis,» sõnas Anne.

Anne sõnul on tema vanemad tänaseks surnud ja neil ei tulnud kunagi pähe Reeda kadumisest politseile teatada: «Nad kujutasid ette, et ta elas kuskil mujal oma elu ja lootsid, et ühel hetkel kuulevad temast taas midagi.»

Rivera ja tema partner, uurija Veronica Conrado küsitlesid Corcorani vanglas eluaegset karistust kandvat Charles Mansonit, kuid midagi uut teada ei saanud. «Sellegipoolest ei saa me välistada võimalust, et Mansoni perekond oli sellega seotud,» märkis uurija.

Roman Polanski abikaasa Sharon Tate oli kaheksandat kuud rase, kui Mansoni jõuk tema ja veel neli inimest 1969. aasta 9. augustil tappis. Foto:
Roman Polanski abikaasa Sharon Tate oli kaheksandat kuud rase, kui Mansoni jõuk tema ja veel neli inimest 1969. aasta 9. augustil tappis. Foto: Foto: Vida Press
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles