Tallinna Taipoksi Klubi treener Kevin Renno: motivatsioonikriisi vastu ühest rohtu pole (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Taipoksi Klubi treeneri Kevin Renno
Tallinna Taipoksi Klubi treeneri Kevin Renno Foto: MediaMarketing

Tallinna Taipoksi Klubi treeneri Kevin Renno sõnul läheb võitlusspordi tase Eestis järjest paremaks ja viimase 10 aasta jooksul polegi kordagi olnud põhjust öelda, et mõni aasta oli kehv ja tase on alla läinud. Lisaks on võistluste korraldajad paremad ning ümber selle ala on palju aktiviste, mis ongi edu võti, sest kui need kaoksid, siis jääks asi seisma.

Foto: MediaMarketing

Eesti võitluskunstide paremik treenib viimasel ajal suuresti koos, sest parimaks saamiseks tulebki teistega koos trenni teha.

Kevini sõnul oli varem takistuseks osade treenerite ego, kelle arvates ei sobinud teistega koos treenida, kuid nüüd treenib enamik tippudest omal käel, neil pole treenerit ega klubi, kes keelaks, sportlased saavad omavahel hästi läbi ja nii ongi kooskäimise kohaks saanud Sparta spordisaal. Seal treenib ka Tallinna Taipoksi Klubi rahvas.

"Kus on head sportlased ees, sinna tulevad ka teised järgi," ütleb Kevin Renno. "Vennad Moisarid, Edvin Kibus, Ahti Pikkur, Andra Aho, mina ja teised, kes teevad oma ala südame ja armastusega, aitavad ja motiveerivad üksteist ning see ongi tee tippu."

Selline koondumine annab Kevini hinnangul oluliselt juurde, sest tähtis on see, kes on su treeningpartnerid. "Kui vastane on nõrgem, ei saa kätte seda teravust, mis sinu sees peab olema," selgitab treener. "Mida raskemad ja teravamad on treeningkaaslased, seda teravam oled ka ise võistlustel. Kui partner on lahja, oled ka ise võistlustel lahja."

Foto: MediaMarketing

Kevini sõnul motiveerivad sportlased koos treenides üksteist, sest nähes, kuidas teine pingutab, paneb see ka enda pingutama. 

Mis puutub järelkasvu, siis Kevini arvates on pingirida küll pikk, aga vara on veel öelda, kas ja kui palju neid tuleb. "Iljas Rustamov on veel noor, kuigi võistleb profitasemel, Andra Aho, Taur Guitor, Ahti Pikkur ja veel mõned, kes osalevad profimatšidel, kuid pole ennast lõpikult tõestanud," loetleb ta. "Järelkasvu alla ei käi enam need, kes on ennast tõestanud, nagu Edvin Kibus, Max Vorovski, ka mina."

Kevin lisab, et peale tuleb palju andekaid noori, kes peavad häid võitlusi, aga pärast rasket kaotust või motivatsioonikriisi on nad sageli läinud ja tagasi enam ei tule. "Need kaks asja kummitavad igatühte varem või hiljem ja see niidab kõige rohkem," teab ta. Motivatsioonikriisi vastu ühest rohtu pole, see toimub igalühel erinevalt.

Kriisi ajal tekib küsimus: kaks korda päevas trenn, miks ma seda teen, eriti kui võistlustasud on väikesed, teisi sissetulekuid ei ole, teised sõbrad aga teenivad kõvasti. Kevini hinnangul jõuab tippu see väike protsent sportlastest, kes suudavad ise ennast motiveerida ja nii on see iga ala puhul. Kui sportlane vajab pidevalt teiste abi ja tuge, siis ta läbi ei löö.

Siit lähebki jutt rahale ja seda on tavaliselt vähe. "Kui saabki loodetud rahad taha, siis ambitsioonid ja väljaminekud kasvavad ning jälle tuleb uusi toetajaid otsida, lõplikult rahul ollakse harva," nendib Kevin. Tema isiklikud toetajad on rahul, sest taipoksijad on ka meedias  hästi kajastatud.

Foto: MediaMarketing

Treener ütleb, et erasektori toetust on väga vaja.

Olümpiaaladel on toetused olümpiakomitee poolt suuremad kui võitluskunstide puhul, mis on muidugi ka mõistetav. Ka võitlusspordis saavad alaliidud raha laagrite ja võistluste tarvis, kuid isiklikuks arenguks riigipõhiselt profitaseme toetusi pole, see on sportlaste oma rida ja nad peavad ise toetajad leidma.

Kui rääkida Kevinist endast, siis praegu tahab ta ennast sügiseseks King of Kingsi turniiriks vormi ajada ning jätkuvalt Eestis taipoksi arendada. Hiljuti Tais treeninglaagris käies leidis ta kaks väga head treenerit, keda ta kavatseb paari kuu jooksul Eestisse tuua.

Kevin ütleb, et eelmine treener Mosa Chatchawan  andis Eesti taipoksile väga palju, sest ta tõi siia tehnikaid, mida siin ei teatud, kuigi Eesti taipoks oli tasemel. Uued treenerid on kolmekümnendate eluaastate alguses, üks neist on isegi aktiivne võistleja, mis on meie sportlaste jaoks väga suur pluss, sest temaga koos treenida on isegi parem, kui seda teha vaid treeneri õpetuste kaudu. Ka teine oodatav treener on väga heas vormis, ta on võidelnud enam kui 650 matšil, mis on sellel alal eriline arv. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles