Pildid ja video: milline näeb välja James Webbi uus kosmoseteleskoop?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuur NASA teatas, millisesse ehitusfaasi on jõutud 2018. aastal kosmosse saadetava uue teleskoobiga, mis kannab NASA teise juhi James Webbi (1906 – 1992)  nime.

James Webb Space Telescope (JWST) on Hubble´i ja Spitzeri kosmoseobservatooriumide järglane, mis töötab infrapuna lainealas uurides galaktikaid ja tähti, edastab BBC.

James Webbi kosmoseteleskoopi hakati USAs Marylandi osariigis NASA Goddardi kosmoselendude keskuses ehitama juba 1996. aastal ja see peaks valmima pooleteise aasta pärast.

Kärjekulujulise suure peegliga JWST peaks Prantsuse Guajaana kosmosekeskusest kosmosesse viima Ariane 5 rakett. Enne kui teleskoop saab tööle hakata, tuleb inseneridel teha «lahtipakkimine» ja kontrollida seadmeid, samas tuleb seda teha piisavalt kiiresti, et teleskoop külmas ära ei hanguks.

Uus observatoorium hakkab olema Maast 1,5 miljoni kilomeetri kaugusel ehk kaugemal kui inimesed seni lennanud on.

Teleskoobispetsialistid on alustanud ehitamise lõppfaasi, milles paigaldatakse veel peegleid kui mitmeid tähtsaid ülitundlikke instrumente.

NASA ekspertide teatel on JWST Hubble´ist kaks korda kergem ja selle suurim peegel on viis korda suurem Hubble´i omast.

Uus teleskoobi peegel koosneb 18 «kärjest», mis on kullaga kaetud berülliumist.

JWSTl on mitu mõõteriista, mida saab kasutada infrapuna lainealas lainepikkustel 5 – 28 mikromeetrit.

Enne kosmosse saatmist teeb NASA  Texases Johnsoni kosmosekeskuses JWSTga mitmeid jaheduskatseid hiiglaslikus kürovaakumkambris, mis ehitati Apollo programmi jaoks.

NASA andmetel läheb uue teleskoobi ehitamine ja ta uurimismissioon maksma kümme miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles