Loomingulise geeniuse ja psühhopaadi vaheline piir on hägune

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juba varasemast on teada, et loomingulise geeniuse ja psühhopaadi vaheline piir on hägune, uus uuring kinnitas, et see on hägusem, kui seni arvati.

Filipiinidel Manilas asuva De La Salle´i ülikooli psühholoogid tegid uuringu, mille kohaselt väga loomingulised inimesed on vaimse kõrvalekaldega ja näevad elu teistmoodi, edastab The Telegraph.

Uuringut juhtinud psühholoogi Adrianne John Galangi teatel ei käitu loomingulised geeniused alati ühiskonnas kehtestatud reeglite kohaselt, pigem on antisotsiaalsed, ebaausad ja võtavad suuri riske.

Katses osalenud 503 isikul paluti täita küsimustik, millega tehti kindlaks nende psühhopaatilised ja nartsissistlikud jooned.

Veel tehti teine katse, kuhu oli kaasatud 250 üliõpilast, kellel uuriti, millised kõrvalekalded neil olla võivad.

Kolmandas katses osales 93 inimest, kellele anti lahendada loomingulisi ülesandeid ja samal ajal anti neile kergeid elektrilööke.

Uuringud näitasid, et psühhopaatilisi ja nartsissistlikke jooni on rohkem neil, kes on loomingulisemad ja vaatavad elu «kastist väljas».

«Loomingulisusega on seotud nii positiivseid kui negatiivseid jooni. Mida loomingulisem inimene, seda enam võib tal olla psüühilisi kõrvalekaldeid, mis mõne väga suure loomisvõimega isiku puhul muutuvad äärmuslikuks. Näiteks endalt kõrva ära lõiganud kunstnik Vincent van Gogh,» selgitas psühholoog Galang.

Wikipedia: psühhopaatia on nartsissistliku isiksushäire raskekujuline vorm, mille tunnuseks on julmus, südametus ja empaatiavõime puudumine.

Psühhopaadil on kalduvus ületähtsustada isiklikke soove ning maailma sündmusi tajuda hea ja kurja omavahelise võitlusena. 

Erinevate uuringute kohaselt on maailma rahvastikus 4-6 protsenti psühhopaate-sotsiopaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles