Simple Sessionile saabub BMX-legend, esimeste X-Mängude tšempion ja “Jackassi” staar Mat Hoffman

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pressimaterjalid

Sel nädalavahetusel Saku Suurhallis toimuvale rula- ja BMX-võistlusele Simple Session saabub külaliskohtunikuks maailmarekordimees, legendaarne BMX-rattur ning telesaatest “Jackass” tuntud Kondoriks hüütav Mat Hoffman. "Simple Session on BMX selle parimas vormis – puhas kirg ja lõbu. Ma ei jõua ära oodata, millal seda ise kogeda saan. Kohtume varsti," läkitab Mat Hoffman Simple Sessioni fännidele oma tervitussõnad. 

Oklahomast pärit 44-aastast Mat Hoffmanit tuntakse õigusega kui maailma kõige ekstreemsemat ekstreemsportlast ning parimat BMX-verdisõitjat, keda eales nähtud (vert-rämp on suur vertikaalset õhulendu võimaldav rämp, mis on kasutuses ka teistel ekstreemialadel, näiteks lumelauasõidus). Juba 15-aastaselt professionaalselt võistlema hakanud imelaps Hoffman sisenes BMXi-rataste maailma uljalt ning ambitsioonikalt, rabades kõiki oma hulljulgusega. Temast sai kiiresti rahvusvaheline ekstreemspordi iidol, kelle pildid kaunistasid ajakirjade kaasi ning kes sütitas üle maailma üha populaarsemaks muutuvat BMX-sporti. 

Mat Hoffmann võitis järjest ära kaks esimest X-Mängude BMX verdisõidu kategooriat (aastatel 1995 ja 1996), kõrvuti rulasõidu legendi Tony Hawki ja BMXi pargisõidu tšempioni Dave Mirraga, kes tänavu siit ilmast traagiliselt lahkus. Võistluste kõrval keskendus Hoffman kirglikult aga just isiklike rekordite ja inimlike piiride ületamisele. Aastaid püsis tema nimel kõigutamatult ka kõrgeima BMX-õhulennu Guinnessi maailmarekord -– veidi üle 15 meetri maapinnast. Selleks, et oma legendaarset "Big Airi" saavutada, nägi mees mitu aastat nurjunud katsetustele vaatamata vaeva, et oma ambitsioon saavutada, ehitades spetsiaalsed rämbid ja lasi endale trampliinile sõites kiiruse tarbeks koguni mootorrattal hoo sisse tõmmata. 2005. aastal valiti Hoffman rahvusvahelise BMX Freestyle föderatsiooni presidendiks ning juba aastaid on X-Mängude BMXi alad Hoffmanni juhtimise all. 

“Mat Hoffman on BMX-maailma täielik pioneer ning üldse action-spordi maailma üks olulisemaid tegelasi. Tema nimel on pea kõik BMXi kõrguserekordid, ta on leiutanud üle 100 triki, sealhulgas revolutsiooniline “900” ehk 900-kraadine käed-lahti pööre õhulennult, millega on saanud hakkama ainult tema üksi. Trikirattamaailma kohta soliidsemast vanusest ning kimbutavatest vigastustes hoolimata sõidab Hoffman endiselt täiega edasi ja teeb seda siiani väga hästi,” sõnas Simple Sessioni peakorraldaja Risto Kalmre. 

Suur osa trikkidest, mille kombinatsioone või edasiarendusi Simple Sessionil näha saab, ongi Kalmre sõnul sisuliselt tulnud Mat’i “sulest” ning on rõõm näha tõelist legendi Simple Sessioni kohtunikupingis, hindamas ka eesti parimate oskusi. 

Hoffman on väga edukas ka sõidumaailmast väljaspool: tal on oma kuulus rattafirma Hoffman Bikes, temast on loodud arvutimängud "Mat Hoffmans Pro BMX" ja "Mat Hoffmans Pro BMX 2" ning ta on kaasa löönud paljude filmide, telesaadete ja sarjade produtseerimise juures – näiteks legendaarses MTV “Jackassi” sarjas ning täispikkades filmides koos Johnny Knoxville’iga. Läinud aastal tuli tal koos Johnny Knoxville’iga välja ameerika ühe kuulsaima mootorrattakaskadööri Evel Knieveli elule pühendatud dokfilmis “Being Evel”. Nii nagu Evel Knievelgi, on Mat Hoffman kuulus oma lugematute vigastuste ja uskumatu valuläve poolest – kord käis trikirattur koguni tuimastuseta põlveoperatsioonil. Aastate jooksul on tal olnud üle 100 peapõrutuse, paarkümmend operatsiooni ning poolsada luumurdu. 

Suurejooneline BMX- ja rulavõistlus Simple Session 16 toimub 30. aprillil ning 1. mail Tallinnas Saku Suurhallis. Võistlused lööb lahti laupäev, 30. aprill, mil terve päeva jooksul toimuvad Saku Suurhallis nii rula- kui ka BMXi kvalifikatsioonid ning sõitmas näeb kõiki võistlusele pääsenud Eesti sõitjaid. Pühapäeval, 1. mail vallutavad pargi juba sõelale jäänud rulatajad ja trikiratturid, kelle osalusel kulmineerub Simple Session võimsate finaalidega, millele paneb punkti auhinnatseremoonia. Esmakordselt näeb tänavu Simple Sessionil ka tõukerattasõitu, tuues kohale maailmas üha menukamaks kasvava ekstreemspordiala tipud, kelle päralt on väljak pühapäeval pooleks tunniks enne rulafinaale. 

Simple Session 16 esitleb XDubai ning toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. 

Festivalipassid on saadaval Piletilevis ning ühepäevased piletid kohapeal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles