Austria haigla juurest leiti natsiajastu hauad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallis asuv haigla linnulennult. Eraldi o n ära märgitud juurdeehitise osa, mille alal hauad leiti
Hallis asuv haigla linnulennult. Eraldi o n ära märgitud juurdeehitise osa, mille alal hauad leiti Foto: SCANPIX

Austrias Tiroolis Innsbrucki lähedal Hallis katkestati ehitusprojekt, kuna sealt avastati natsiajastust pärit matmispaik.

Kohaliku haigla alale arvatakse olevat maetud 220 inimest, kirjutab Huffington Post.

Arvatakse, et tegemist oli vaimsete puuetega või psüühiliste probleemidega inimestega, kes tapeti natside eutanaasia programmi käigus.

Natsid hävitasid kümneid tuhandeid inimesi, kes ei vastanud nende aaria rassi standardile.

«Teada on, et suur hulk mõrvu pandi toime psühhiaatriakliinikutes ja haiglates, kus patsientidele anti näiteks ravimite liiga suur doos, nad näljutati surnuks või jäeti lihtsalt hooletusse,» sõnas hävitusprogrammiga seotud dokumente uurinud ajaloolane Oliver Seifert.

Austrias avastatud inimjäänused loodetakse välja kaevata selle aasta märtsiks.

«Praegu ei saa me kindlalt öelda, et kõik need 220 isikut olid natsistliku hävituse ohvrid. Uuring keskendub sellele, kuidas nad surid,» lisas Seifert.

Kuigi Halli haigla endise surnuaia asukoht oli üldteada, ei seostatud seda seni natside tapmiskampaaniaga. Haigla arhiivinimekirjad sinna maetutest tõstatas selle küsimuse.

Haigla pressiesindaja Johannes Schwamberger kinnitas, et haigla juurdeehituse plaan peatatakse, et sinna maetud välja kaevata, neid uurida ja isikud kindlaks teha.

Haigla asejuhi Christian Haringi sõnul tekkis neil kahtlus kui dokumentidest paljastus, et 1942 – 1945 kasvas haiglas surnud isikute arv märgatavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles