Elevant Sambo suri kurnatuse ja südameataki tõttu, tassides oma seljal turiste 40-kraadises Kambodžas

Irene Tambek
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: facebook.com

Elevant Sambo suri kurnatuse ja südameataki tõttu, tassides oma seljal turiste 40-kraadises Kambodžas, vahendab Huffington Post. 

Elevant Sambo, kes oli kuskil 40-45 aastat vana, oli kõndinud 40 minutit lauspäikese käes ja saanud südameataki. Kambodža kohaliku lehe andmetel töötas Sambo turistide heaks alates 2001. aastast.  

Elevandid on maailma ühed imelisemad loomad. Olles sunnitud meelelahutuseks inimestele lõbusõite andma, on nad ka maailma ühed halvemini koheldumad loomad, kirjutab loomade eestkoste lehekülg Loomus

Nad võivad olla vangistusse sündinud või röövitud loodusest. Kummalgi juhul ei saa neile keegi enne selga ronida, kuni nad ei ole emotsionaalselt ja vaimselt murtud. Sellise kurva saatusega elevandid on hukule määratud juba sünnist. Kuigi vabas looduses kaitsevad elevandiemad poegi hoolega ja noored elavad koos oma perekonnaga mitmeid aastaid (emased kogu elu ja isased kuni varajase teismeeani), võetakse ja viiakse elevandibeebid raevunud emade juurest minema, et nende vaim ja iseseisvus murda.

Taltsutajad kasutavad jõudu ja domineerimistehnikaid, et elevante alistada ja neid hirmul hoida. Elevante lüüakse korduvalt raske terasest relvaga, nimeks ankus, mille ühes otsas on käepide, teises teravik ja konks. Et valusat karistust vältida, õpivad nad käskudele alluma. Kuigi elevandid on kohastunud elama perekonniti ja läbima koos suuri vahemaid, peavad nad vangistuse korral veetma elu kitsastes ahelates, lahus oma lähedastest ja sõpradest.

Iga pileti ostnud laadaline ja maailmarändur, kes valib ekskursiooni elevandi seljas, on selle halastamatu väärkohtlemistsükli eest vastutav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles