Koolitantsu võidukava! Kätriin Kübara tantsuetendus viis raamidest välja

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavust JJ-Street BS tänavakultuurifestivali Urban Kirbuturgu korraldab Kätriin Kübar.
Tänavust JJ-Street BS tänavakultuurifestivali Urban Kirbuturgu korraldab Kätriin Kübar. Foto: JJ-Street BS

Pühapäeval, 3.aprillil leidis Jõhvi Kontserdimajas aset Koolitantsu finaal – 115 tantsu hulgast viis JJ-Street Tantsukool koju showtantsukategooria võidu ning kaks nominendi tiitlit tänavatantsudes. 

Sel aastal pärjati nominendi tiitliga nii Kairi Jerlovi juhendatud tants «Las ma tõstan Su taset» kui ka Birgit Käsperi ja Sandra Kattai juhendatud tants «Kuhu kuulume», kõige uhkema saavutuse aga viis endaga koju Kätriin Kübara juhendamisel JJ-Street Vogue tantsuga «Raamist väljas».

Kätriini sõnul on «Koolitantsu» Eesti tasemel laureaadiks saamine suur tunnustus, sest võistlusest võtab osa umbes 6000 tantsijat, JJ-Street tantsukool on seda teed 5 aasta rühkinud ja seni vaid nominendiks olnud. Seegi on hea tulemus, aga kuna Kätriini õpilased on nii vanad, et järgmisel aastal enam samade tantsijatega osaleda ei saa, siis oligi viimane aeg see võit ära tuua. 

Foto: MediaMarketing

Tantsulavastuse idee tuli juhendaja sõnul Streetshow teemast «Neli nägu», täpsemalt selle esimese kunstilise osa kaudu. Innovaatiise tantsukava kontseptsiooniks oli pildiraam, mis ärkab ellu ning sellest ka nimi «Raamist väljas» — raamist väljas ollakse igatepidi nii tantsus, muusikas kui esinejate kaudu. Muusikavalikuks on Vivaldi meloodiad, mille saatel vapustavates riietes noored tantsivad. Kätriin ütleb, et kuna tants ongi raamidest väljas ja ideed kandev Kumu mõiste tähendab suursugust kunsti, siis tema esimeseks valikuks oli klassikaline muusika, teist valikuid lihtsalt polnud. «Tantsutrupi liikmed ütlesid, et neile on au osaleda sellises tantsus, nad olid vaimustuses, sest kõik oli teistmoodi,» jutustab juhendaja.

Foto: JJ-Street BS

Kui Kätriin Kübar ise tantsuetendust esimeses eelvoorus Salme kultuurikeskuses tagareas istudes nägi, valdas teda müstiline tunne. «Meil pole proovides valgust, meie ei tee proove kostüümides, sest need saavad alati kaks päeva enne võistlust valmis, seega näed oma õpilaste esinemist esimest korda ega tea, mis tuleb,» seletab Kätriin oma tundeid lahti. «Läksin saali neli tantsu enne meid, käed värisesid, lõpuks nutsin, sest pingelangus oli trennide järel tuntav.» 

Foto: MediaMarketing

Kuna kõik osalejad polnud Tallinnast, tuli tal näiteks Tartu vahet sõita, ta pidi tegema valiku, leides 70-st soovijast 13 esinejat nii, et teised ennast halvasti ei tunneks ja see oli pingeline aeg. Kava pikkuseks laval on 3 minutit ja 20 sekundit, kuid ettevalmistus selleks käis pool aastat ja tundides mõõdetuna tähendab see mitut päeva. Kätriini meenutuste järgi oli pinge suur, tüdrukud nutsid mõnikord trennis ja tema ise läks sageli endast välja, sest oli teada, et see on nende viimane võimalus Koolitantsus.

Kätriin ütleb, et maailma mastaabis pole selline üritus midagi suurt, kuid Eestis on ta tähtis, kui tahad tantsukultuuri arendada. Koolitantsu auditoorium on suur, seda kanti üle kanalil TV6 ja TV3 Play`s, lisaks sai «Raamist väljas» trupp ka Tallinna publiku lemmikuks. Tavaliselt saab selle tiitli see, kellel on kõige rohkem toetajaid kaasas, kuid üllatuslikult pälvis selle just Kätriini tiim, kel oli kaasas vaid kümme pöidlahoidjat.

Kätriin esindab Vogue tantsustiili ja tema hinnagul on see stiil Eestis kanda kinnitanud, eriti pärast seda, kui ta sai House of Ninja liikmeks. «See kinnitas, et me ajame õiget asja,» arvab tantsuõpetaja. Tema õpilaste puhul pole enam seda, et nad võistluste eelvoorudest edasi ei saaks, nad on toonud võite Euroopast ja Vogue osas on kõvemad tegijad Baltikumis ja Soomes just eestlased. Kätriini arvates on Rootsis juba kõvemad tegijad, kuid lähipiirkonnas on JJ-Street Vogue kogukond tugevaim. Kuigi mitmed tema õpilased on samuti oma stuudiod loonud, kuid nende tase pole veel tuntav.

Foto: Lenel Karu

Kätriin kinnitab, et edu eelduseks on järjepidevus, alla ei tohi anda. Tema enda õpilastest, kes alguses tulid, on pooled alles ja neil saab viis aastat tegutsemist. Tantsukultuuri levikule aitab palju kaasa Baltic Session, mis toob siia paljude riikide esinejad ja see näitab taas, et JJ-Street teeb õiget asja. 

Võidutantsulavastustust aga näeb ka 14. mail Streetshow` kevadüritusel Nordea kontserdimajas, kus esitatakse parimaid kavasid, milles lööb kaasa umbes kolmandik tantsijatest. Laval on ka «Raamist väljas» täisetendus kavaga, mis on stsenaristide käe alt tulnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles