Pildid ja video: Hubble on kosmost uurinud 26 aastat, sünnipäevapilt on «mullist»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulli udukogu
Mulli udukogu Foto: SCANPIX

Nii USA kosmoseagentuuri NASA kui Euroopa kosmoseagentuuri ESA kasutatav Hubble`i kosmoseobservatoorium on kosmost uurinud ja sellest suurepäraseid fotosid teinud juba 26 aastat.

Hubble´i sünnipäevafotoks on pilt Mulli udukogust, mis asub Kassiopeia tähtkujus Maast 7100 valgusaasta kaugusel, edastab Discovery News.

Hubble´i kosmoseteleskoop on ka varem Kassiopeiast ja nimetatud udukogust pilte teinud, kuid kuna tegemist on suuret kosmiliste objektidega, siis varem on ta jäädvustanud vaid detaile.

Nüüd tegi Hubble´i lainurk kaameraga neli fotot, mille teadlased üheks fotoks kokku panid, saades «mullist» korraliku ülevaate.

Teadlaste sõnul võib see udukogu jätta esmalt mulje nagu tegemist oleks supenoova jäänusega, kuid tegelikult on selle taga tugevaid tähetuuli tekitav täht, luues peaaegu ideaalse mulli.

Täht, mis kannab tähistust SAO 20575, asub «mulli» keskel. Tegemist on massiivse tähega, mille mass on 10 – 20 meie Päikese massist suurem. Tähte ümbritseb molekulaargaasi pilv ja kosmiline tolm ehk tegemist on keskkonnaga, kus tavaliselt tähed sünnivad.

SAO 20575 puhul mängib suurt rolli tähetuul, mis on gaasi kosmosesse paiskumine, sest just gaas tekitab «mulli». Teada on, et tähetuul võib liikuda 100 000 kilomeetrit tunnis.

Astronoomide arvates on Mulli udukogu diameeter 7 - 10 valgusaastat, mis on kaks korda suurem distants, kui meie Päikeselt naabertähesüsteemi Alpha Centaurini.

«Mull» jätkab gaasi tõttu paisumist ja seda mõjutavad tähetuule tekitatavad võimsad orkaanid.

Wikipedia: Hubble'i kosmoseteleskoop on astronoom Edwin Hubble'i järgi nime saanud kosmoseobservatoorium, mis tiirleb kosmoses ümber maakera.

Kosmosesüstik Discovery viis Hubble´i kosmosesse 24. aprillil 1990 ja see observatoorium on seni töökorras. Hubble’i teleskoobi saavutuste hulka kuulub optilises lainealas kõige teravamate fotode tegemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles