Tuuli Roosma protesteerib Reidi tee vastu: mul on kurb, kui Tallinna planeeritakse mitukümmend aastat vanade lahendustega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Roosma
Tuuli Roosma Foto: ETV

Teletäht Tuuli Roosmale on vastukarva Tallinna linnavalitsuse plaan rajada Piritale neljarealine Reidi tee.

Eelmisel nädalal esitles Tallinna linnavalitsus Reidi tee projekti, mille kohaselt hakkaks uus tee kulgema Russalka juurest Vanasadamani. Projekti järgi tuleks kahe ja poole kilomeetri pikkusele teelõigule neljarealine tee. Autoradade äärde on planeeritud ka kergliiklusteed. Kuigi linnavalitsus on kinnitanud, et jalutajad ja jalgratturid pääsevad piki mereäärt liikuma ka pärast uue tee valmimist, teeb juba sügisel ehitama hakatav tee nii mõnegi valdkonna inimesed ja linnaelanikud murelikuks.

Vastaste arvates on probleem selles, Kadrioru park ei jõua siis mere äärde välja ja inimkeskne linnaruum lõigatakse läbi.

«Ma olin mõnda aega Melbourne'is, mis on viis aastat järjest valitud maailma kõige elamisväärsemaks linnaks. Kui ma tulin Tallinnasse, siis ma nautisin seda, mis siin on ja mulle tegelikult meeldib Tallinn rohkem kui Melbourne. Üks asi selles meeldimises on ka see, et siin nii palju potentsiaali ja nii palju kohti, mida saab teha ägedaks, ilusaks ja inimestele hästi kasutatavaks. Täpselt sellel samal hetkel tuli see projekt välja ja selgus, et ehkki seda esitletakse niimoodi, et tegemist on linna merele avamisega, siis see ei ole sugugi nii,» seletas Tuuli Roosma «Ringvaates».

«See, kuidas jalakäijad ja jalgratturid saavad tulla randa, on praegusel hetkel veel läbi mõtlemata. Lihtsalt oleks väga suur soov, et seda tehaks kaasaegselt. Mida võiks näha tänapäevane linna planeerimine ette, on see, et linn pole ainult see, kus me magame ja ühest punktist teise sõidame, vaid linn on ikkagi keskkond, kus meil peab hea olla olema," seletas ta. «Mul on lihtsalt kurb, kui Tallinna planeeritakse mitukümmend aastat vanade lahendustega. Mujal maailmas on neid asju tehtud ja praegu nähakse vaeva, et need projektid kuidagi teisiti ellu viia ja ära lõpetada.»

«Mina naudin alati seda mereäärt siin. Meie käime siin lastega aardeid otsimas, meri toob nii mõndagi rannale. Mulle meeldib, kui on sellised mõnusaid nurgakesi, kus saab olla ja rahulikult merele vaadata ja sportida. Õhtuti ja suvel nädalavahetuseti on see rand paksult rahvast täis. See on ka lasnamäelaste rand. Ma ei ütleks, et see on mingi kohalik küsimus. See ei ole kohalik küsimus. See on tegelikult see küsimus, et terve Tallinn võiks olla planeeritud nii, et seda ei planeeriks raha, vaid ikkagi ideed ja visioon ning kõigi ühine soov teha nii, et siin on parem olla,» ütles Roosma. 

Roosma usub, et rahva tahe suudab asju muuta: «Mitmeid näiteid on, kasvõi Soo tänava projekt, mida mööda on praegu nauding nii jalutada kui autoga sõita. Aga selleks peaksid inimesed ütlema, mis neile meeldib ja mis ei meeldi. Selleks me koguneme pühapäeval kell üks siia Russalka juurde ja avaldame meelt. Lõbusas meeleolus naudime päeva ja ütleme, et meie tahame, et see linn oleks äge ja et linnale oleks meri avatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles