Pildid ja video: Londonisse kerkib Palmyra võidukaare koopia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äärmusrühmitus Islamiriik hävitas möödunud sügisel Süürias iidses Palmyras 2000-aastase võidukaare, kuid selle koopia kerkib nüüd Ühendkuningriigi pealinna Londonisse Trafalgar Square´ile.

15 meetri kõrgune võidukaar valmis 3D printimistehnika abil marmorist, aluseks võeti originaalist tehtud fotod, edastab The Telegraph.

Triumfikaare tegid Institute of Digital Archaeology (IDA) eksperdid, kaare osad transporditi Londonisse, kus töömehed need võidukaareks kokku panevad. Kaare marmor pärineb Itaaliast Carrarast.

Palmyra triumfikaare koopia avab täna pärastlõunal ametlikult Londoni linnapea Boris Johnson ja seda näeb kolm päeva.

Londonist viiakse Palmyra iidse kaare põhjal valminud koopia edasi New Yorki ja Dubaisse ning 2017. aastal peaks see jõudma Palmyrasse, kus see paigutatakse kunagise originaalkaare asupaiga lähedusse.

«Triumfikaare koopia on sõnum maailmale, et iidne on meie kõigi ühine pärand, see ei kuulu vaid süürlastele,» lausus Londonis triumfikaare avamisel osalev Süüria antiigiameti juht Maamoun Abdulkarim.

IDAga tegid võidukaare koopia loomisel koostööd Oxfordi ja Harvardi ülikooli ajaloolased ja arheoloogid, kelle teatel hävitasid Islamiriigi võitlejad iidses linnas umbes 20 protsendi ulatuses ehitisi ehk suur osa on seni alles.

Märtsis vallutasid Süüria valitsusväed Palmyra Islamiriigi käest tagasi ja kohe suundusid arheoloogid uurima, kui palju linnast säilinud on.

Islamiriik pani Palmyras toime pandud hävitustööst Youtube´i videoid, millel on näha kahju tekitamise ulatus.

Poola arheoloogiakeskuse arheoloogi Bartosz Markowski, kes külastas pärast vabastamist Palmyrat ja seal asuvat muuseumi teatas, et džihadistid on palju väärtuslikke kujusid ja ehitisi hävitanud, kasutades selleks tööriistu. Samuti on võitlejad objekte röövinud, et nende müügiga raha teenida.

Palmyra oli enne kodusõda Süüria üks tähtsamaid turismiobjekte, mida külastas aastas umbes 200 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles