Oled üle 50 ja naudid elu? Järelikult oled mappie

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Susan Sarandon
Susan Sarandon Foto: SCANPIX

Sotsiaaluurijate sõnul on lääne heaoluriikides üha rohkem neid 50 – 60-aastaseid, kes on jõukal järjel, õnnelikud ja naudivad elu.

Euroopa ja USA ühiskond vananeb ning üha suuremat rolli on hakanud mängima uus sotsiaalne grupp - Mature, Affluent, Pioneering People ehk mappie'd, kirjutab Daily Mail.

Kui varasemad samavanad põlvkonnad kannatasid pärast laste täiskasvanuks saamist ja kodust lahkumist niinimetatud tühja pesa sündroomi all, siis nemad mitte.

Need «uusnoored» kasutavad internetti, reisivad palju ning naudivad luksust.

Mappie termin pärineb Rootsist, kus sellele grupi inimestele ilmub juba oma ajakiri M.

«Tegemist on pensionieelikutest või pensionile jäänud inimestega, kellel on raha piisavalt, et ära teha kõik trikid, mis varasemas elus tegemata jäänud on,» kirjeldas ajakiri.

«Oleme sõjajärgne põlvkond, meid on palju, me oleme uudishimulikud, me tahame domineerida ja olla osalised maailmasündmustes. Kunagi olid hipid, siis yuppie'd (Young Urban Professional) ja dinky'd (Double Income, No Kids Yet), siis nüüd on mappie'd,» selgitas ajakirja M toimetaja Amelia Adamo.

Adamo lisas, et 60. eluaastad on uued 40.

Ta tõi mappie eduka näitena muusik Mick Jaggeri, kes oma 67 eluaastast hoolimata ei näita rahunemise märke ja Hollywoodi näitlejanna Susan Sarandoni, kes on 64-aastane.

Sotsiaaluuringute keskuse Civitas asejuht Anastasia de Waal lisas, et kui varem 50- ja 60-aastased mõtlesid «kodukanadeks» jääda, siis enam mitte.

«Üks põhjusi on selles, et inimeste eluiga on pikenenud ja tervis parem. 40. eluaastad ei ole enam keskiga, keskiga algab 60. eluaasta juures. Inimesed abielluvad hiljem, saavad lapsi hiljem. Sellest ka ea nihkumine,» lausus de Waal.

Ta jätkas, et selles vanuses inimesed on paremal sotsiaalmajanduslikul positsioonil kui neist nooremad, ka on neil rohkem vaba aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles