Amazoni asutaja Jeff Bezos loobus 200 miljonit dollarit maksvast lennust ümber Kuu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Bezos
Jeff Bezos Foto: SCANPIX

Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos pakkus Amazoni asutajale Jeff Bezosele võimalust lennata Sojuz kosmoselaeva pardal 200 miljoni dollari eest ümber Kuu, kuid miljardärist ärimees ütles «ei».

Bezos on kosmosega tihedalt seotud, kuna ta on kosmoselendude firma Blue Origin tegevjuht ja loodab lähitulevikus teha kosmoselennu Blue Origins New Shepard aluse pardal, edastab foxnews.com.

Bezos mainis venelaste pakutud võimalust USAs Colorado Springsis 32. kosmosesümpoosionil, kus teda intervjueeris teadusajakirjanik Alan Boyle.

Boyle küsis Bezoselt, kas ta tahaks kosmosse lennata ja Bezosa vastas, et tema eesmärgiks on lend New Shepardiga, mis hakkab kosmoselende tegema 2017. aastal.

Bezos selgitas, et ta asutas firma Blue Origin, mitte oma kosmoseambitsoonide rahuldamiseks, vaid tema eesmärgiks on muuta kosmoselennud odavamaks, ohutumaks ja väga paljudele kättesaadavaks.

Bezos paljastas, et venelased pakkusid talle Sojuz raketiga lendu, olles hetkel ainus alus, mis transpordib inimesi kosmosesse.

Roskosmos uuris Bezoselt, kas ta tahab nendega teha tiiru ümber Kuu ja võib-olla lennata Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS), mis on nende sihtpunkt. ISSile on Sojuz raketiga varem lennu teinud käputäis jõukaid kosmoseturiste, kes on maksnud lennu eest umbes 20 miljonit dollarit.

«Olin nende sihikul nii oma kosmosehuvi kui rahaliste võimaluste tõttu,» teatas Bezos.

Roskosmose Sojuz alus ehitati sellisena, et see saab liikuda ka Kuu orbiidil. Bezose sõnul tingis 200 miljoni dollari suuruse hinna see, et Sojuz rakett ei ole varem ümber Kuu lennanud. Venelased pakkusid Bezosele veel diili, et nad testivad sellist Kuu lendu vaid tema tarbeks, kui ta on nõus maksma veel 400 miljonit dollarit.

Bezos ütles Venemaa kosmoseagentuurile «ei».

Amazoni asutaja arvates on võimalik muuta kosmoselennud odavamaks ja kättesaadavamaks ning tema tulevikuunistuseks on igapäevased kosmoselennud, kuna siis osa inimesi elab ja töötab pidevalt kosmoses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles