Leonardo da Vinci sugulaste seas on režissöör Franco Zeffirelli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Franco Zeffirelli.
Franco Zeffirelli. Foto: SCANPIX

Itaalia teadlaste sõnul uurisid nad kuulsa renessansikunstniku Leonardo da Vinci sugupuud ja leidsid ta tänapäeval elavad 35 sugulast.

Uuringut juhtinud teadlase Alessandro Vezzossi teatel uuris ta koos oma meeskonnaga läbi da Vinci isapoolse suguvõsa dokumente Itaalias, Prantsusmaal ja Hispaanias, edastab AFP.

Vezossi ja kaasteadlase Agnes Sabato poolt leitud sugulastest on kõige kuulsam Shakespeare-teemaliste filmide režissööri ja ooperiprodutsendina tuntud Franco Zeffirelli, kodanikunimega Gianfranco Corsi.

Vezzosi andmetel jõudsid Corsid da Vinci suguvõssa abielu kaudu 1794. aastal, kui Michelangelo di Tommaso Corsi abiellus Leonardo da Vinci isaliinist pärit Teresa Alessandra Giovanna di Ser Antonio Giuseppe Da Vinciga.

35 leitud sugulase seas on lisaks režissöörile näiteks arhitekt, politseinik, raamatupidaja ja sepp.

Üks sugulastest, Giovanni Calosi sõnas meediale, et suguvõsas liikus jutt sugulusest kuulsa kunstniku da Vinciga, kuid ta pidas seda lihtsalt jutuks.

Leonardo da Vinci sündis 1452. aastal Itaalias Toskaanas Vincis ja suri 1519. aastal Prantsusmaal  Cloux´s. Tal ei olnud lapsi ja ta surnukeha kadus millalgi 16. sajandi ususõdade ajal.

Leonardo da Vincil oli aga vendi ja õdesid, kellel oli lapsi, samas raskendas uurimist asjaolu, et kunstnik sündis vallaslapsena.

Uuritud dokumentide seas olid  Leonardo da Vinci vanaisa Antonio da Vinci ülestähendused oma poja, Firenze notari Ser Piero Da Vinci kohta. Just notar on märgitud hilisema kuulsa kunstniku isaks. Ema nime ei ole siis mainitud.

Antonio da Vinci hilisemas kirjutises on ema nimena antud Caterina, kes oli siis Achattabriga di Piero del Vaccha da Vinci naine.

Uuringu teinud teadlased rõhutasid, et nende andmed põhinevad ajaloolistel dokumentidel, kuid geenitestid annaksid täpsemad tulemused.

Wikipedia: Leonardo da Vinci (tegelikult Leonardo di ser Piero da Vinci) (15. aprill 1452 Itaalia, Vinci – 2. mai 1519 Prantsusmaa, Cloux) oli Itaalia paljuõppinud teadlane, matemaatik, insener, leiutaja, anatoom, maalikunstnik, skulptor, arhitekt, botaanik, muusik ja kirjanik, renessansiajastu mitmekülgseim geenius.

Tema kõige kuulsamateks teosteks peetakse «Mona Lisat» ja «Püha õhtusöömaaega».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles