Video: NASA teeb «Marsi» kartulikasvatamise katse (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «The Martian»
Kaader filmist «The Martian» Foto: SCANPIX

Menufilmis «The Martian» (Marslane) kasvatab NASA astronaut Mark Watney (Matt Damon) enda ellujäämise eesmärgil Marsil kartuleid ja katse osutub võrdlemisi edukaks.

Nüüd tahab sama teha USA kosmoseagentuur NASA koostöös Peruus asuva rahvusvahelise kartuliuuringute keskuse teadlastega, edastab Daily Mail.

Katses kasutatakse 65 kartulisorti, millest kasvatatakse laboratooriumis taimed ja pannakse hiljem kasvama Marsi tingimuste sarnastest tingimustes.

Valitud kartulisortidest 40 pärinevad Peruu Andide piirkonnast, olles vastupidavad nii temperatuurikõikumistele, karmile pinnasele kui kliimamuutustele. Kõik valitud sordid vajavad kasvamiseks vähe vett ja toitaineid, samuti on nad viirustekindlad.

NASA ja Peruu teadlased viivad «Marsi» kartulite kasvatamise eksperimendi läbi Atacama kõrbe La Joyase ala pinnasega. Seda paika peetakse meie planeedi üheks kuivemaks paigaks, mis oma omadustelt meenutab Marssi. Samas harjutatakse kõrbest pärit pinnasesse istutatud kartulitaimi laboratooriumitingimustes järkjärgult  kohanema «Marsi» atmosfääriga, kus on palju süsinikdioksiidi ja ultraviolettkiirgust.

Kui valitud sordid ei suuda etteantud tingimustes kasvada, siis hakatakse neile andma toitaineid ning luues umbes sellise «kasvuhoone» nagu oli näha filmis «Marslane».

Teadlaste eesmärgiks ei ole ainult kartulite kasvatamine «Marsil», vaid ka see, et saak oleks suur.

NASAl on lähiajal plaanis ehitada Peruu kõrbesse Marsi uuringute keskus, kus viiakse läbi erinevaid katseid nii taimede kui inimestega, sest astronaute ootab ees väga karm ja pikk lend kui ka kohanemine Marsil.

Teadlastel on plaanis katsetada veel teist kartulikasvatusviisi, mille puhul ei pea pinnast üldse olema. Taimejuured on süsteemis, mis annab toitaineid ja viib ka mürgised jäägid minema.

Hollandis tehtud katsed näitasid, et ka nii saab taimi kasvatada. Lisaks Hollandile on selline taimekasvatussüsteem juba kasutusele võetud Jaapanis ja Hiinas.

Teadlaste uuringud näitasid, et Maa ja Marsi liivase pinnase vahel ei ole suuri erinevusi ning seega loodetakse, et kartulikasvatuskatsed kujunevad edukaks.

NASA tahab mehitatud missiooni saata Marsile umbes 10 – 20 aasta pärast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles