Itaalia teadlased leidsid Leonardo da Vinci elusolevad kauged järglased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci autoportree
Leonardo da Vinci autoportree Foto: Wikipedia.org

Kahe Itaalia teadlase teatel tegid nad kindlaks kuulsa renessansiajastu leiutaja ja kunstniku Leonardo da Vinci praegu elusolevad kauged järglased.

Varem arvati, et Itaalias Vincis 1452. aastal sündinud ja Prantsusmaal Amboise`s 1519. aastal surnud kuulsusel ei ole enam ühtegi otsest järglast, edastab Discovery News.

Ajaloolane Agnese Sabaoto ja kunstiteadlane Alessandro Vezzosi, kes on Toskaana Vinci linna kunstimuuseumi direktor, avastasid et da Vinci pere ei ole välja surnud, vaid kuulsa kunstniku kauged järglasi on seni elus.

«Tegime Itaalia arhiividokumentide uuringu, mis oli esimeseks sammuks järglaste kindlaks tegemisel. Veel uurisime Da Vinci ja ta pere kohta käivaid ajaloolisi andmeid Prantsusmaal ja Hispaanias. Nende kolme uuringu alusel panime kokku Leonardo da Vinci sugupuu,» selgitasid eksperdid.

Vezzosi ja Sabato jõudsid Leonardo da Vinci isa, Firenze notari Ser Piero da Vinci kaudu tänapäevaste järglasteni.  

«Loodame, et 15 põlve hiljem elavalt sugulastele tehakse ka DNA-test, mille abil saab otsest sugulust tõendada,» teatasid uurijad.

15. aprillil tähistatakse Itaalias Leonardo da Vinci 564. sünniaastapäeva, mille raames toimub konverents, kus tutvustatakse kuulsa kunstniku sugupuud ja järglaste otsimist. Loodetakse, et da Vinci nüüd elavad järglased osalevad sel konverentsil.

Vezzosi sõnul paljastas ta meediale ühe järglase nime, kuid on veel järglasi, kes on kuulsad nii Itaalias kui kogu maailmas.

«Meie nimekirjas on üsna üllatavaid kuulsaid nimesid,» nentis uurija.

Wikipedia: Leonardo da Vinci (täisnimega Leonardo di ser Piero da Vinci) (15. Aprill 1452 Itaalia, Anchiano – 2. mai 1519 Prantsusmaa, Cloux) oli Itaalia paljuõppinud teadlane, matemaatik, insener, leiutaja, anatoom, maalikunstnik, skulptor, arhitekt, botaanik, muusik ja kirjanik. Teda peetakse renessansiajastu kõige mitmekülgseimaks geeniuseks.

Teda on, et ta sündis vallaslapsena ja teda kasvatas ta vanaisa. 14-aastasena suundus ta Firenzesse, kus temast sai kunstnik Andrea del Verrocchio õpilane. Da Vinci lahkus Verrocchio juurest 1476. aastal, hakates iseseisvaks kunstnikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles