Kuulileid puhastas Araabia Lawrence`i maine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomas Edward Lawrence 1917. aastal
Thomas Edward Lawrence 1917. aastal Foto: SCANPIX

Araabia poolsaarel väljakaevamisi teinud Briti Bristoli ülikooli arheoloogide teatel leidsid nad tõendusmaterjali, et inglane Thomas Edward Lawrence, kes läks ajalukku Araabia Lawrence`ina, osales Esimese maailmasõja ajal araablaste ülestõusus türklaste vastu.

Briti ohvitserina Araabia poolsaarel tegutsenud Lawrence kirjutas oma memuaarides, et astus koos araablastega Ottomani türklaste vastu, kuid kriitikud on seni arvanud, et mees valetas või liialdas oma osalemise kohta selles ajaloolises sündmuses, edastab Live Science.

Lawrence´i mälestustest on detailne kirjeldus 1917. aasta Hallat Ammari rongirünnaku kohta, mida peetakse araablaste mässu keskseks sündmuseks.

Briti arheoloogid tegid kunagises rongirünnakupaigas väljakeavamisi, leides sealt näiteks 1911. aasta Colt automaatpüstoli kuuli.

«Ajalooallikatest ja memuaaridest on teada, et Lawrence kasutas sellist relva, kuid rünnakus osalenud araablastel ei olnud püstoleid,» selgitas juhtuvarheoloog Nicholas Saunders.

Saunders ja ta kolleegid tegid kõrbealal väljakaevamisi paikades, mis on seotud 1916 – 1918 aset leidnud araablaste ülestõusuga. Lawrence oli araablaste üksuste juures militaarkonsultandiks, kuid samas osales ka ise võitluses.

Väljakaevamisel osalenud teadlase Neil Faulkneri teatel näitavad leiud, et Lawrence ei valetanud ega liialdanud oma kirjalikes meenutustes, vaid kõik vastab tõele.

«Meie eesmärgiks oli uurida nüüdiseaegse «sissisõja» sünnikohta ja teha kindlaks, kas Lawrence´i tegevuse kohta on käegakatsutavat materjali. Leidsime rohkem, kui lootsime leida,» nentis arheoloog.

Enne kuulileidu tehti paar kuud varem leid, mis samuti kinnitab Lawrence`i osalust araablaste mässus. Saunders koos kolleegidega leidis 80 aastat kadunud olnud osmanite Hejazi raudtee ühe rongi nimesildi.

Perekonnaarhiivi andmetel võttis Lawrence umbes samasuguse sildi türklaste rongilt tõendiks, et ta oli selle rünnakus osaline.

Hallat Ammati rünnak oli araablaste jaoks edukas ja osa sellest edust sai Lawrence kirjutada enda arvele.

Hollywoodis valmis 1962. aastal seiklusfilm «Lawrence of Arabia» (Araabia Lawrence), mis põhineb T.E. Lawrence`i elulool ja milles kehastas peatagelast Peter O´Toole. Kaasa tegid veel sellised tähed nagu Omar Sharif, Anthony Guinn ja Alec Guinness.

Film sai seitse Oscarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles