Mongoolias leiti 6. sajandil koos hobusega maetud naine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altai mäestik
Altai mäestik Foto: SCANPIX

Arheoloogid avastasid Mongoolias Altai mägedes 6. sajandist pärit matmispaiga, milles on mumifitseerunud naine koos hobusega.

Ekspertide hinnangul suri see turgi hõimu kuulunud naine umbes 1500 aastat tagasi ja ta maeti 2803 meetri kõrgusele, edastab Siberian Times.  

«Tegemist ei ole oma hõimu eliiti kuulunud isikuga. Ta hauas ei olnud vibu, mis viitab otseselt, et tegemist on naisega. Kaevame leidu välja, seni oleme jõudnud jalgade alumise osa puhastada,» selgitas arheoloog B. Sukhbaatar.

Ta lisas, et sellised haualeiud on haruldased ja annavad uut informatsiooni kuuendal sajandil pKr Mongoolia aladel elanud hõimude kohta.

«Tegemist on esimese täieliku ja puutumatu turgi hõimu liikme matmispaigaga Mongoolias ja võimalik, et kogu Kesk-Aasias. See leid viitab nende uskumustele ja rituaalidele,» selgitas ekspert.

Lisaks naisele on hauas hobuseskelett, sadul, valjad, savist vaas, puidust kauss, metallkann ja rõivaid.

Teada on, et kuuendal sajandil asustas Kesk-Aasia ja osasid Siberi alasid turgi hõimud, kellest suuremad rahvad on tänapäeva türklased, aserid, usbekid, kasahhid, uiguurid, türkmeenid, tatarlased ja kirgiisid.

Iidsetes Hiina tekstides on mainitud turgi hõime, kes elasid Suure Siiditee ääres. Turkidel oli oma tähestik ja keel ning numbrisümbolid, mis põhinesid huntidel ja sinisel värvil.

Oletatakse, et sõna türkiis on pärit turkidelt.

Naisega koos olev hobune arvatavalt toodi ohvriks ning esmastel andmetel on tegemist 4 – 8-aastase märaga.

«Hauda pandud rõivaste seas on neli mantlit, mis ei ole ainult puuvillasest materjalist ja lambavillast, vaid ka kaamelivillast. Samuti oli hauas samast materjalist mütse.

Naise matmispaiga avastasid kohalikud karjakasvatajad, kes teatasid leiust Khovdi muuseumisse.

Kuna kolme meetri sügavune haud asub kõrgel mägedes, siis sealne jahe temperatuur aitas inimest, looma ja hauapanuseid säilitada.

Sukhbaatar selgitas, et turgi hõimud oskasid teha väga peent käsitööd, sellele viitavad hauas olevad igapäevased tarbeesemed ja rõivad.

Altai mäestik asub Venemaal Siberis, Mongoolias, Hiinas ja Kasahstanis.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles