Propaganda? Hiina piiril arreteeriti kaks isikut, kes tahtsid mõrvata Põhja-Korea diktaatori

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ja Hiina piiril olev Tumeni jõgi, mille ühele kaldale jääb Põhja-Korea Nanyang ja teisele Hiina Tumen
Põhja-Korea ja Hiina piiril olev Tumeni jõgi, mille ühele kaldale jääb Põhja-Korea Nanyang ja teisele Hiina Tumen Foto: SCANPIX

Hiina meedia andmetelpidas piirivalve riigipiiril kinni kaks meest, kes enda sõnul tahtsid minna Põhja-Koreasse, et seal mõrvata diktaator Kim Jong-un.

Hiina võimude teatel on üks Tumeni jõe sillal kinnipeetud isikutest Hiina kodanik ja teine on pärit Põhja-Koreast, kuid põgenes Hiinasse, edastab Daily Mail.

Kahe kahtlusaluse andmetel pidi Põhja-Korea juht külastama oma riigi Põhja-Hamgyongi provintsi, kus nad ta tappa plaanisid.

Põhja-Korea anonüümne valitsusallikas sõnas uudisteagentuurile Asia Press, et Hiina pidas kinni kaks «terroristi», kes ei pääsenud Hiinast Põhja-Koreasse.

Allika väitel andis Hiina kinnipeetud Põhja-Korea piirivalvuritele üle ning nad toimetati Põhja-Korea vanglasse. Väidetavalt said need piirivalvurid selle eest oma riigi kõrge autasu.

Asia Pressi arvates on tegemist järjekordse Põhja-Korea propagandauudisega, kuna riigis on varsti toimumas suur kommunistliku partei kongress ja juhte tahetakse näidata kangelastena.

Tegemist on seitsmenda parteikongressiga ja esimesega, mis toimub Kim Jong-uni valitsusajal. Hiina ja lääne meedia teatel määravad kommunistid seal kindlaks riigi poliitika ja võimalik, et kommunistide ladvikus vahetatakse nii mõnigi tegelane välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles