Pildid ja video: 18-kilogrammine «vanadus» võimaldab noorel end eakana tunda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genworth R70i Aging Experience eksoskelett
Genworth R70i Aging Experience eksoskelett Foto: SCANPIX

Vaid paar liigutust ja seljas on eksoskelett, mis võimaldab noorel tunda, mida tunneb 85-aastane inimene, kellel on mitmeid liigeseprobleeme, nägemise ja kuulmise halvenemine ning haiguseid.  

Kindlustusfirma Genworth tutvustab 18 kilogrammi kaaluvat «vanadust» Genworth R70i  Ageing Experience mitmetes USA muuseumites, kus külastajad saavad selle selga tõmmata ja ise katsejäneseks olla, edastab Reuters.

Lisaks liigeseprobleemidele saab omal nahal kogeda muuseas tinnitust. Samas ei saa sellega imiteerida Alzheimeri tõve ja dementsusega kaasnevaid probleeme.

Üks katsetajatest oli New Yorgis elav 34-aastane fotograaf Ugo Dumont, kelle sõnul tundis ta end eksoskeletti kasutades 85-aastasena. Ta katsetas «vanadust» New Jersey Liberty teaduskeskuses, kus talle selle kostüümi kohta ka selgitusi jagati.

«Ma ei saanud nautida merd ja randa, vaid tahtsin probleemidest vabanemiseks ainult voodisse heita,» sõnas mees, kes kandis «vanadust» jooksulindil jalutades ja samal ajal rannast videot vaadates.  

Mehe südamelöökide sagedus tõusis atribuutikat kandes 81 löögilt 100 löögini minutis.

Mitmete katsetanute sõnul mõistavad nad nüüd eakaid ja nende probleeme, kaasa arvatud aeglast liikumist paremini.

Eksoskeleti juures on ka kõrvaklapid, mis halvendavad kuulmist ning prillid, mis muudavad vaatamise probleemseks. Skeleti liigseosad on programmeeritud imiteerima reumat ja teisi liigesehaigusi.

Genworth kindlustusfirma tahab selle «skeleti» abil muuta inimesi eakate suhtes tolerantsemaks ja võimaldada noortel kogeda, millised probleemid võivad neid eakana ees oodata. Heaoluühiskondades hinnatakse noorust, kuid tuleks rohkem arvestada ka eakatega, kuna rahvastiku vananemise tõttu eakate arv kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles