Kuhu on kadunud Nõia-Ints? (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joobes autot juhtinud Indrek Leibur aka Nõia-Ints põrutas Soomes vastu kaljut. Mehel mõõdeti 1,90 promilline alkoholijoove.
Joobes autot juhtinud Indrek Leibur aka Nõia-Ints põrutas Soomes vastu kaljut. Mehel mõõdeti 1,90 promilline alkoholijoove. Foto: elu24.ee

Elu24le laekus Nõia-Intsu saatusekaaslaselt vihje, mis pani meid uurima, mis mehest tänaseks saanud on?

2012. aastast, mil ta põlise retsidivistina taas kinni pandi, istus Indrek Leibur kinni Tartu vanglas. Eelmisel aastal toimetati ta Tartu Ekspressi andmetel hoopiski ravile Jämejalga.

Leibur andis Tartu Ekspressile intervjuu, kus ta rääkis enesevigastamisest: nimelt oli mees enda sõnul lõikunud oma kõrvu ja randmeid ning söönud enda fekaali, sest hääled tema peas ütlesid nii. Intervjuu andis mees väljaandele ka Jämejalas, kus tal igapäevaelule jätkus ainult kiidusõnu.  

Foto: Jelena Rudi

Meile laekunud vihje peale, mis saabus Indrek Leiburi saatusekaaslaselt, väites, et meest enam meie seas ei ole, kerkis õhku küsimus: kus ta siis on, kui veel pool aastat tagasi mees ravil viibis?

«Vanglas, ta enam ei viibi. Tervise andmeid me ei saa kommenteerida,» sõnas Elu24-jale Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik. Jämejala kommunikatsioonijuht Krista Valdvee, kinnitab meile telefonitsi, et haigla töötajate sõnul viibib Indrek Leibur ravil ning on elus. 

Harju maakohus mõistis 2012. aasta aprilli alguses Leiburile enam kui seitsmeaastase vangistuse. Kohtu hinnangul oli Leiburi süü tõendatud väljapressimises, mis oli sooritatud isikute grupis, kannatanult vabaduse võtmisega ning isiku poolt, kes on ka varem sarnase kuriteo sooritanud, ning karistas teda viieaastase vangistusega.

Kuna Leiburil oli kandmata ka varasema süüteo eest mõistetud karistusosa, tuleb tal kokku vanglas veeta seitse aastat, viis kuud ja 24 päeva. Kohus luges Leiburi karistusaja alguseks 2012. aasta 8. märtsi, kui politsei ta kinni pidas.

Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Eeluurimisel kogutud andmetel pani Leibur koos 28-aastase Esko ja 26-aastase Marttiga väljapressimise toime 2011. aasta 28. märtsi õhtul Tallinnas, kui nõudsid tuttavalt mehelt esmalt 100 euro ja seejärel veel 20 euro tasumist.

Kui kannatanu istus autosse, lukustas üks Leiburi kaaslastest auto uksed ja asus koos teise mehega kannatanut peksma. Samal ajal võttis Leibur kannatanult ära kaks sülearvutit ja andis need hiljem edasi oma kuriteokaaslasele.

Samuti käskisid süüdistatavad kannatanul hankida iPhone´i nutitelefon ja see neile loovutada. Mehed takistasid kannatanul autost lahkumast ja vabastasid ta alles tund aega hiljem, tuletades talle veel enne lahkumist meelde, et ta peab tooma nõutud asjad. Süüdistuse andmeil helistas Leibur kannatanule ka järgnevatel päevadel ja nõudis iPhone’ide üleandmist.

Foto: Karli Saul

Indrek Leibur saavutas tuntuse 2009. aastal saates «Selgeltnägijate tuleproov»

Saates pidas ta vastu vaid kaks episoodi, kuid värvikas mees lõi Nõia-Intsu nime all mitmed aastad laineid kõmumeedias. Mees on hiljem osalenud veel mitmes telesaates ja avameelselt rääkinud oma kriminaalsest minevikust.

Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Leibur rääkis mullu Tartu Ekspressis, et on mitmel korral enesetappu üritanud

«Ilmselt pannakse karistusajale juurde, sest olen juba viiel juhul valvureid rünnanud. Nad tahavad mult varastada informatsiooni, mida kosmiliste jõududega vahetan. Kardan ka, et nad võtavad mult ära sõrmuse (näitab plastmassrõngast ümber pöidla), milleväärilist pole kogu maailmas. Kui see juhtub, siis tapan end ära. Kahel korral olen juba üritanud end üles puua, aga nöör pole vastu pidanud. Olen küll ööpäevaringse jälgimise all, ent tean, et vahepeal arstid magavad.»

Foto: Erakogu

See oli viimane kord, kui avalikkus Nõia-Intsust midagi kuulis

Nõia-Intsu viimased sõnad enne Jämejalga jõudmist olid: «Tahaksin vabandust paluda Inga käest, keda pidevalt teiste naistega petsin. Nägin tema silmades headust ja armastust, aga ei osanud seda vastu võtta.»

«Ja teistele – nautige elu, kuni saate. Surnud jõuate pärast veel pikalt olla.!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles