Venemaa Ermitaaži muuseum pakub Palmyra restaureerimisel abi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvepalee Peterburis, kus asub Ermitaaži muuseum
Talvepalee Peterburis, kus asub Ermitaaži muuseum Foto: Wikipedia.org

Venemaa kuulus Ermitaaži muuseum teatas, et pakub äärmusrühmituse Islamiriik käest tagasi saadud Süüria iidse linna Palmyra restaureerimisel abi.

Peterburis tegutseva muuseumi juhi Mihhail Piotrovski teatel on neil hea väljaõppe saanud ja suurte kogemustega restaureerimisspetsialiste, kes oskavad antiikaja muistiseid ennistada, edastab AFP.

Islamiriik vallutas iidse Palmyra möödunud aasta augustis, hävitades seal mitu templit ja vaatamisväärsust, mis kuulusid UNESCO maailmapärandi hulka. Süüria valitsusväed ajasid Islamiriigi džihadistid Palmyrast välja lihavõtete ajal ja pärast seda said arheoloogid hinnata tekitatud kahju suurust.

Piotrovski andmetel on Palmyrast alles 70 – 80 protsenti, seega vajab taastamist 20 – 30 protsenti iidsest linnast.

«Enne restaureerimise alustamist tuleb vaadata läbi andmed ja joonised hävitatu kohta ning leida õiged kivid kahju saanud või hävitatud kivisid asendama,» selgitas ekspert.

Süüria muinsuskaitseameti juht Maamoun Abdulkarim esitas möödunud reedel kogu maailma arheoloogidele ja antiikehitiste asjatundjatele palve abistada Palmyra taastamisel, kuna see linn mängis inimkonna ajaloos tähtsat rolli ja kuulub UNESCO maailmapärandi hulka.

Enne Süüria kodusõda külastas Palmyrat aastas 150 000 - 200 000 turisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles