Poisina sündinud Susanna: läksin sõjaväkke, et normaalseks meheks saada... See oli viga!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poisina sündinud Susanna
Poisina sündinud Susanna Foto: Reporter.ee

Kanal 2 uudistesaade «Reporter» tegi intervjuu Susannaga, kes sündis poisina.

41-aastane Susanna elab Tallinnas ja töötab maalrina.

«Sündisin poisina vales kehas. Sellest sain ma muidugi hiljem aru. Nii palju, kui ma oma lapsepõlve mäletan, on minuga alati midagi valesti olnud. Kõige varasem asi, mida ma mäletan, oli lasteaias. Seal, nagu ikka, ma mängisin tüdrukutega ja lasteaiakasvataja võttis kratist kinni ja ütles, et sinu koht on seal poiste juures, kus mängitakse poistemänge. Ma ei saanud aru, miks ma pidin kogu aeg poiste seas kogu aeg olema. Laps teeb, mis laps tahab ju,» meenutas Susanna. 

Hinnanguliselt on Eestis 60 transsoolist ehk enam kui poolesajale inimesele on loodus mänginud vingerpussi ja nad lõksu jätnud.

«Mul on kaks õde. Kui üksi kodus olin, panin kleidi selga. Seda ma tegin kõike salaja, keegi ei teadnud sellest ega saanud aru,» ütles Susanna. «Arvasin, et kui ma sellest räägin, pannakse mind hullumajja.»

Selliseid inimesi on olnud läbi aegade ja igas ühiskonnas. Meditsiiniliselt on tegu haigusega ja see on olemas ka rahvusvahelises haiguste kvalifikatsioonis. Seda saab ravida hormoonraviga ja saab ka ümber lõigata, aga lihtsalt jõu ja mõistusega oma tundeid maha suruda pole võimalik. 

«Mõtlesin, et see elu ei vii mind kuhugi ja peaks normaalseks meheks hakkama. 18-aastaselt otsustasin, et lähen vabatahtlikult sõjaväkke - äkki kaovad need mõtted peast ära ja hakkan normaalseks meheks. Aga võta näpust! Tegin hoopis asja hullemaks enda jaoks. Ma oleks pidanud tegelikult hormoonravi alustama juba puberteedieas. Ma lootsin, et kõik loksub iseenesest paika, kuid see ei läinud läbi...» nentis Susanna.

Täna on ümberlõikuse järjekorras 15 inimest ja operatsiooni eest tuleb välja käia kuni 5000 eurot, mida haigekassa ei kata.

«Tegemist on seisundiga, mis tekitab inimesel psüühilist diskomforti ja toimetulekuraskusi. Ma ei näe põhjust, miks ei peaks sellise probleemi lahendamisel taga olema haigekassa toetust. Et miks on glamüdioos või gripp parem haigus,» kommenteeris seksuoloog Imre Rammul.

Susanna läbis testid ja otsustati, et ta võib hormoonraviga alustada. Tablette tuleb tarvitada kaks aastat, enne kui operatsioonile lubatakse.«See on nagu katseaeg. Selle ajal hakkavad rinnad arenema ja sa saad tunda, kuidas on naiserollis elada,» ütles Susanna.

Susanna pole otsust sugu muuta kahetsenud.

«Kohe kindlasti mitte. See oleks ju uuesti minu jaoks piin. Ma olen juba nii palju pisaraid valanud. Oma mõtetes selles mööda hiilida ei õnnestu. Inimesed arvavad, et see on ainult peas kinni. See ei ole nii,» rõhutas Susanna.

Vaata Reporter.ee videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles