Maailm rasvub, kuid prantslannad on ikka kõhnad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervishoiuspetsialistid hoiatavad aina valjema häälega, et globaalne rasvumisepideemia võtab tuure juurde ning 2025. aastaks on viiendik maailma  täiskasvanutest kas ülekaalulised või rasvunud.

Uuring, kuhu oli kaasatud 19 miljonit inimest, näitas, et kui 1975. aastal oli 105 miljonit ülekaalulist, siis 2014. aastal oli neid juba 641 miljonit, edastab news.com.au.

Kui Austraalias, Kanadas, Iirimaal, Uus-Meremaal, Ühendkuningriigis ja USAs kehakaal aina suureneb, siis Šveitsis, Prantsusmaal ja Belgias seda märgata ei ole ning see kehtib eriti naiste kohta.

Briti arstide uuringu kohaselt on nii meeste kui naiste kehakaal tööstusriikides iga kümne aastaga kerkinud keskmiselt 1,5 kilogrammi võrra. Viiendik maailma täiskasvanud ülekaalulistest elab kuues jõukas riiigis: Austraalias, Kanadas, Iirimaal, Uus-Meremaal, Ühendkuningriigis ja USAs.

Kuigi Belgiat, Šveitsi ja Prantsusmaad tuntakse sealsest kvaliteetsest šokolaadist, küpsetistest, juustust ja veinist, on neis riikides vähe ülekaalulisi.

Uuring näitas, et seal ei ole viimase 40 aasta jooksul naiste keskmine kehamassi indeks muutunud.

Prantslannadel on oma spetsiifiline söömisstrateegia, mille tõttu nad söövad kõike, ka šokolaadi ja saiakesi, kuid kaalus juurde ei võta. Prantslannad ei pea dieeti ega torma pärast iga koogi söömist jõusaali treenima.

Prantslannade toitumisharjumusi uurinute sõnul on pesu see, mis takistab neil naistel ülesöömast.

«Prantslannad kannavad kitsast ja ka salendavat pesu, mis tuletab neile meelde, et kui nad liigselt söövad, siis on ebamugav olla. On teada, et Pariisis on sama palju pesupoode, kui on pagaritöökodasid,» teatasid eksperdid.

Prantslannad peavad kilokalorite lugemist mõttetuks tegevuseks, samuti ei treeni nad end hulluks.

Nad kuulavad, mida keha ütleb ning söövad ja liiguvad vastavalt sellele. Selline strateegia on neil lausa veres.

Prantslannad valivad, mida nad endale suhu pistavad ja seda just maitset arvesse võttes. Söömine ei ole töö, mis tuleb ära teha, see on nauding ja hea tuju tekitaja.

Nad ei tunne südametunnistuse piinu paari klaasi veini või tahvli tumeda šokolaadi söömise pärast.

Prantsusmaal ei ole kombeks töölaua taga lõunat süüa, vaid ikka mõnes õdusas paigas ja seda tehakse aeglaselt.

Prantsuse tuntud toitumisspetsialisti Francoise L’Hermite´i sõnul peitub prantslaste ja prantslannade saleduse põhjus ka enda valmistatavas toidus, mida süüakse koos pere ja sõpradega.

«Prantsusmaal on iga söögikord tähtis hetk, nauditakse nii toitu kui vestlust. Anglosaksi arusaama kohaselt annab toit energiat, kuid prantslaste arvates on mõnuta ja naudinguta söömine pigem keha ja vaimu hävitav, ka kehakaalu tõstev» selgitas L’Hermite.

Prantslastele on sajanditega sisse jäänud tervislik ja terviklik suhtumine toitu ning toitumine on tasakaalus. Palju on tervislikku, mille kõrval on ka ebatervislikuks peetavat, kuid kõik see hoitakse tasakaalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles