Kaheksa-aastane poiss on juba teist nädalat Pariisi lennujaamas lõksus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi Charles de Gaulle´i lennujaam
Pariisi Charles de Gaulle´i lennujaam Foto: SCANPIX

Sugulase passiga reisinud kaheksa-aastane poiss on juba teist nädalat Prantsusmaa Pariisi Charles de Gaulle´i lennujaamas lõksus.

Prantsuse võimud otsisid lapse vanemaid ja sugulasi, et vaid väikese seljakotiga, millel on Ämblikmehe pilt, reisinud poisi päritolu kindlaks teha ning ta ema leiti üles, edastab The Guardian.

Pariisi lennuvälja töötajate teatel saabus poiss 21. märtsil Komoori saarte lennuga. Prantsuse kohus langetas eelmisel nädalal otsuse, et lapsel on kõige turvalisem olla politsei valve all ja lennujaama piirkonnas, kus on ebaseaduslikult Prantsusmaale saabunud.  

Prantsuse lastekaitseorganisatsioonide andmetel on poisil Prantsusmaal sugulasi, kuid võimud ei ole seda kinnitanud.

«Lapse vangistamine lennujaama, eriti väikese lapse, rikub Prantsusmaa poolt ratifitseeritud lapse õiguste konventsiooni. Tegemist ei ole ainsa sellise juhtumiga. Lapse panek kokku täiskasvanutest illegaalidega ja politsei valve alla, on šokeeriv,» teatas inimõigusadvokaat Catherine Daoud Prantsusmaa riigiraadio intervjuus.

Daoudi andmetel oli 2014. aastal Charles de Gaulle´i lennujaama ootepaviljonides 259 üksinda reisinud alaealist, keda saab riiki illegaalse sisenemise eest seal kinni hoida 20 päeva nagu täiskasvanuidki. Pärast 20 päeva tuleb Prantsuse võimudel nad kas lubada riiki või välja saata.

Prantsuse siseministeeriumi teatel valmistavad nad ette väikese poisi tagasisaatmist Komooridele, kus ta uuesti emale üle antakse, kuid lihavõtted aeglustasid seda protsessi. 

Ema olevat võimuesindajatele kinnitanud, et saatis lapse Prantsusmaale ja lootis, et tal on seal parem elu kui sünnimaal.

Prantsus lapseõiguste organisatsiooni La Voix de L'Enfant (Lapse hääl) esindaja Isabelle Thieleux` arvates koheldakse väikest poissi nagu kurjategijat, kuna poiss on politseivalve all.

Komoorid on saarestik India ookeanis Mosambiigi väinas. Kolmel saarel, Ngazidjal, Mwalil ja Ndzwanil asub Komoori Liit, neljas saar Mayotte kuulub Prantsusmaale.

Komoorid on üks maailma vaesemaid riike, kus laste suremus on kõrge ja keskmine eluiga on vaid 64 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles