Astronoomid: kui põrgul oleks aadress, siis see oleks tõenäoliselt 55 Cancri-e

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus planeedist 55 Cancri-e ja tema tähest
Kunstniku joonistus planeedist 55 Cancri-e ja tema tähest Foto: Wikipedia.org

Rahvusvahelisel astronoomide grupil õnnestus esmakordselt kaardistada eksoplaneet, milleks on 55 Cancri-e, ja nende sõnul ei ole tegemist troopilise paradiisi, vaid tõelise kuuma põrguga.

Ei ole täpselt teada, millest selle planeedi pind koosneb, kuid osade asjatundjate arvates on see süsiniku allotroopsest vormist teemantist, teiste arvates aga ainetest, mida Maal ei tunta, edastab news.com.au.

Astronoomid kasutasid  Maast umbes 40 valgusaasta kaugusel asuva eksoplaneedi uurimiseks USA kosmoseagentuuri NASA Spitzeri kosmoseteleskoopi.

55 Cancri-e asub Vähi tähtkujus, liikudes ümber tähe  55 Cancri A, mis meenutab meie Päikest. Teadlaste jaoks oli üllatuseks, et see planeet teeb tiiru ümber oma tähe vaid 18 tunniga.

Uurimine paljastas mitu ebatavalisust, kaasa arvatud selle, et planeet ei pöörle ümber oma telje, vaid on alati sama poolega tähe suunas. Seal asub sulalaava meri, kus pinnatemperatuur on umbes 2400 kraadi. Varju jäävas pooles, mis on tõenäoliselt tugevast materjalist, on pisut «jahedam», kuid ka seal ulatub temperatuur 1100 kraadini.

Teadlaste sõnul ei ole veel teada, miks sellel planeedil nii kuum on. Planeet on küll oma tähele lähedal, kuid mitte piisavalt, et seal pidevalt «põrgu» oleks.

«Tähepoolsel alal on kuum laavaookean, kuid varju jääval alal on tahkestunud laava. Maastik on seal selline, nagu see on Hawaiil,» selgitas uuringus osalenud Belgia Liége`i ülikooli teadlane Michael Gillon.

Astronoomide sõnul on  55 Cancri-e üks väheseid kiviplaneete, mis on detailseks uurimiseks Maale piisavalt lähedal.

«Tegemist on omapärase ja huvitava planeediga. Sel planeedil on väga kuumad ööd, kuid veel kuumemad päevad. Meie andmetel tekitab kuum laava palju soojust, mis on ebaühtlaselt selle planeedi atmosfääris. Atmosfäär, mis koosneb enamjaolt vesinikust ja heeliumist, on sel planeedil vaid «päikese» poolses osas,» selgitas Cambridge`i ülikooli teadlane.

Astronoomid kasutasid 55 Cancri-e uurimiseks ja kaardistamiseks infrapunauuringut.

Planeet 55 Cancri-e liigub ümber tähe 55 Cancri A, tema mass on 8,63 Maa massi ja diameeter kaks Maa diameetrit. Tegemist on niinimetatud super-Maa klassi kuuluva planeediga.

55 Cancri-e avastati 30. augustil 2004 ning 2012. aasta oktoobris teatati, et see planeet võib olla süsinikplaneet ehk sellel on teemantkiht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles