«Õhtusöök viiele»: Ave Nahkuri jutud mõjusid söögiisule halvasti

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhtusöök viiele
Õhtusöök viiele Foto: TV3

«Õhtusöök viiele» hooaja teises saates kutsus külalised oma kõrtsitallu värvikas kunstnik Ave Nahkur.

Oma lemmiktoite valmistavad ja serveerivad sel nädalal laulja Merlyn Uusküla, kunstnik Ave Nahkur, Eesti Nuku- ja Noorsooteatri direktor Meelis Pai ja tippkokk Meelis Jääger.

Ave ja Meelis jutustasid võigastest reisielamustest, mis külaliste söögiisule hästi ei mõjunud. Merlyn kiitis Ave huvitavat kleiti, mis viis jutu Indiale. Meelis selgitas, et sellesse riiki sattudes saab Lääne inimene esimesel päeval kultuurišoki. «Ümberringi must, laibad... Imikulaibad hulpisid Gangese jões. Tüdruklastega on seal nii palju probleeme, et nad visatakse jõkke,» ütles Ave. Meelis ei tahtnud sellist asja uskuda.

Ave sai külalistelt 29 punkti 36st.

Retseptid

I EELROOG

Värviline salat

2 õuna
3 porgandit
1 apelsin
kreeka pähkleid
1 sidrun
2 spl mett
1 tl oliiviõli

Viiluta õunad ja porgandid. Koori apelsin ning lõika sellest parajad suupärased tükid. Haki peotäis kreeka pähkleid jasega kõik komponendid omavahel kokku. Salatile valmista juurde sidruni-meekaste. Selleks pigista kaussi ühe sidruni mahl, lisa mesi ja oliiviõli. Vala kaste salatile vahetult enne serveerimist.

II EELROOG

Sametine peedisupp

2 peeti
2 porgandit
3 kartulit
1 pakk sulajuustu
Maitseaineid

Kõigepealt keeda peedid, sest nendega läheb väga kaua. Samal ajal võid valmis keeta ka kartulid ja porgandid. Kui köögiviljad on kenasti pehmed, kalla kõik köögiviljad ühte patta ning jäta potti ka sortsuke vett. Lisa karp sulajuustu ning maitseaineid ja mikserda saumiksriga korralikult läbi. Keeda veel 2-3 minutit ning serveeri kohe.

PEAROOG

Lambapada

2 kg lambaliha
1 suurem kaalikas
4porgandit
1 küüslauk
2 sibulat
pipart, soola
3 loorberilehte
1 tšillipiprakaun

Lõika lambalihast mõnusad tükid ning prae need kiirelt pannil läbi. Siis aseta need malmpotti ning pane maitseainetega ahju või pliidile podisema. Umbes tunni pärast lisa köögiviljad ning lase kogu kupatusel vähemalt 2-3 tundi haududa. Mida kauem lambaliha saab küpseda, seda parem ta tuleb. Miinimum on vähemalt 3-4 tundi.

MAGUSTOIT

Jõulukook

1 pakk keelekese küpsiseid
1 pakk vahukoort
400 g šokolaad
erinevaid pähkleid (kreeka, sarapuu, mandlid)
pool klaasi koorelikööri
konjakit

Immuta keelekese küpsised konjakilahuses läbi ning lao vormi põhja. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega koorelikööriga. Kanna segu ühele kihile küpsistele, siis lisa riivitud šokolaad ning hakitud pähklid. Peale aseta jälle üks kiht küpsiseid ning vahukoort. Kook peaks tulema vähemalt viiekihiline ning seisma enne serveerimist 24 tundi külmkapis.

Ave Nahkur on kunstnik, keda vähesed tunnevad nägupidi, kuid kelle pilte teavad ilmselt kõik inimesed. Ave on see, kes joonistab «Meie küla eitede» temaatikat, mis on populaarne kalendrites, teemakruusidel, maalidel ja mujalgi. Ave elab oma kõrtsitalus Tallinna lähedal ning loeb ennast portselanimaalijaks. Kõik soovijad saavad tema juures käia seda praktiseerimas ning täitsa algajatele annab Ave igati väärt näpunäiteid. Iseloomult on Ave väga elav naine, kes ei püsi hetkekski paigal. Aga see ei tähenda, et ta tegutseks läbimõtlematult. Otse vastupidi, toimekas perenaine suudab korraga maalida kruusi, lõigata sibulat, kantseldada koeri ning sealjuures veel ka mõnusat juttu puhuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles