Kataloonia õpetajad hakkavad koolides võimalikke džihadiste kindlaks tegema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bilal Hadfi
Bilal Hadfi Foto: SCANPIX

Hispaania Kataloonia terrorismivastased võimud annavad välja juhtnöörid, mille järgi õpetajad saavad koolides võimalikke džihadiste kindlaks teha.

Hispaania ametnike sõnul vajavad õpetajad pärast Pariisi ja Brüsseli rünnakuid süsteemi, mis aitaks ennetada noorte radikaliseerumist ja äärmuslasteks saanud õpilasi avastada, edastab the Local.

Kataloonia siseministri Jordi Jané teatel asutas Kataloonia valitsus spetsiaalse terrorismivastase võitlemise üksuse Mossos d’Esquadra, mis hakkab ka õpetajaid äärmusislamistide kindlakstegemiseks koolitama.

Võimude sõnul mängivad õpetajad võtmerolli teismeliste džihadistiks saamise ja Islamiriigiga liitumise ennetamisel.

Õpetajatele antavate juhtnööride kohaselt tuleb neil jälgida, kas õpilase käitumises on muutusi, mis võivad viidata äärmuslusele. Näiteks varem suhtlusaldis ja populaarne õpilane hakkab enda ette hoidma, hakkab kandma moslemirõivaid või sümboleid, loobub osalemast spordi- ja kultuurisündmustel usulistel põhjustel.

Lisaks võivad sellised õpilased levitada koolis džihadistlikku propagandat ja rääkida, et nad soovivad reisida Lähis-Idasse.

Kataloonia piirkonda peetakse Hispaanias paigaks, kus on palju islamiäärmuslasi, kuna seal on suurim sisserännanud moslemite kontsentratsioon, palju mošeesid ja Salafi äärmusliikumine.

Kataloonia riigikoolides õpib umbes 75 000 moslemist õpilast, moodustades kogu piirkonna 1,5 miljonist õpilasest viis protsenti.

Hispaanias käivitati uus terrorismivastase võitlemise plaan pärast 7. jaanuaril 2015 Prantsusmaal Pariisis toimunud terrorirünnakut satriirilehe Charlie Hebdo toimetusse. Hispaania võimud tõstsid siis oma riigis terroriohu taseme kõige kõrgemale astmele.

Hispaanias jälgitakse selle plaani raames juba varasemast vanglakaristust kandvaid isikuid, kes võivad radikaliseeruda või on juba islamiradikaalid.

Hispaania ja Belgia meedia teatel ei reageerinud Brüsseli haridustöötajad õigel ajal Belgia kodakondsusega mosleminoormehe Bilal Hadfi radikaliseerumisele. Temast sai hiljem Pariisi rünnakute üks täideviijaid.

20-aastane Hadfi lasi end 13. novembril 2015 Pariisis kuulsa staadioni Stad de France´i juures õhku. Hadfi õppis Brüsseli Abbessens-Funck kolledžis, kuid eksamite tegemata jätmise tõttu langes koolis välja ning läks siis Süüriasse Islamiriigi juurde.

Õpetajad teavitasid haridusametnikke ja politseid, et noormees on islamiradikaal, kuid midagi selle suhtes ette ei võetud.

Hispaania siseministeeriumi andmetel tegid terrorismivastase võitluse agendid 2015. aastal kindlaks 98 isikut, kes võivad olla äärmusislamistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles