Mis road aitavad uusaasta pidustuste järgset pohmelli ennetada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis road aitavad uusaasta pidustuste järgset pohmelli ennetada?
Mis road aitavad uusaasta pidustuste järgset pohmelli ennetada? Foto: SCANPIX

Briti toitumisspetsialistid tegid nimekirja toiduainetest, mille söömine enne uusaasta šampanja joomist aitavad hilisemat pohmelli ennetada.

Esimesena soovitati süüa keedetud ube röstsaial, millele on peale lõigatud avokaado ning piserdatud Worcesteri kastmega ning sinna juurde juua õunamahla, kirjutab Daily Mail.

Dietoloog Azmina Govindji sõnul seedivad küpsetatud oad, avokaado ja röstsai aeglaselt. Neid tuleks süüa vähemalt paar tundi enne alkoholi tarbimist.

«Worcesteri kastes on palju hapet ja see aeglustab seedimist. Selle tõttu on alkoholi tarbides kõht täis ning alkoholi mõjud ei ilmne nii kiiresti. Ka ei võeta täis kõhuga uut klaasitäit kuigi ruttu,» selgitas asjatundja.

Ta jätkas, et õunamahl hoiab organismi veevajaduse normi piires ning sisaldab suures koguses C-vitamiini, mis samuti võib alkoholi tarbimist kahandada, kuna lihtsalt ei teki isu.

«See menüü takistab alkoholist tingitud veresuhkru taseme langemist. Kuid mitte pikalt, õhtu jooksul tuleks siiski veel midagi süüa, näiteks pastat,» selgitas dietoloog.

Toitumisspetsialist Sarah Schenker pakkus omakorda välja menüü, mis koosneb lambalihast, maguskartulist, hernestest, probiootilisest jogurtist ja klaasist veest.

«Kui süüa neid näiteks kell 14.00, siis kella 18.00 ajal, kui võetakse esimene klaasitäis, takistavad need toiduained alkoholi kiiret imendumist verre,» selgitas spetsialist.

Lambalihas on palju valke ja see liha tekitab pikaks ajaks täiskõhu tunde. Maguskartul aga seedib väga aeglaselt. Neis mõlemas on ka suures koguses tsinki ja A-vitamiini. Need ained on immuunsüsteemi jaoks tähtsad. Probiootiline jogurt aitab aga maol alkoholikogusega toime tulla.

Toitumisspetsialist Carina Norris soovitab pidutsejatele aga hoopis täisterasaia suitslõhe, tomati ja kreemjuustuga. Lisaks veel banaan ja suur klaasitäis apelsinimahla.

«Minu arvates on see enne pidustust just õige kõhutäis. Selles on palju kaaliumit, mis aitab organismil vedelikukogust tasakaalus hoida. Alkohol viib aga organismist vedeliku välja, selle tõttu kaotab organism alkoholi tõttu rohkem vedelikku kui juurde saab,» lausus Norris.

Ta lisas, et palju rasva sisaldava lõhe ja kreemjuustu seedimine toimub aeglaselt, takistades samas veresuhkru taseme kõikumist.

«Banaanis, tomatis ja apelsinimahlas on B- ja C-vitamiini, mis tagavad energia ja kaitsevad immuunsust,» lisas ekspert.

Riisipuding mangoga ja tass teed on kasulik siis, kui aega vähe.

«Kuigi klaas piima enne alkoholi tarbimist teeb head, on sellega samaväärne ka riisipuding, mis takistab alkoholist tingitud maoärritust. Siia tasuks lisada ka A-, B- ja C-vitamiini sisaldav mango. Vastupidi levinud arvamusele ei vii tee organismist vett välja. Selle tõttu tasuks enne pidu võtta ka teed,» selgitasid dietoloogid.

Veel pakuti ka juurviljasuppi, kooritud piimast piimakokteili banaani ja lusikatäie meega ning täisteraleiba munapudru ning klaasitäie väherasvase piimaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles