Rahvaõhtu pakub mitmekülgset meelelahutust

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hedvig Hanson koos elukaaslase Andre Maakeriga.
Hedvig Hanson koos elukaaslase Andre Maakeriga. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kolmapäeval, 29. detsembril kell 19 algab «Ugalas» rahvaõhtu «Kroon kaob, sendid jäävad». Kuus tundi kestval üritusel saab vaadata etendust ja temaatilisi väljapanekuid, kuulata muusikat ja mis peamine, tantsida. Tegevust jagub suurde ja väiksesse saali ning fuajeesse. Programm on kokku pandud nii, et osa saab võtta kõigest.

Et rahvaõhtu korraldab esimest tegevusaastat tähistav Seasaare näitemängu selts, siis on eeskavas loomulikult näiteseltsi teine lavastus, läti kirjaneitsi Anna Brigadere «Naiste sõda saatanaga», mille on lavastanud Margus Vaher ja kujundanud Priit Pangsepp. Ühtlasi on see nimetatud näitemängu viies ja viimane ettekanne. Jaanuaris algavad uue lavatüki proovid.

Siinkohal on paslik märkida, et Ugala uus teatrimaja avati 1981. aasta 29. detsembril Jaan Toominga lavastusega «Rahva sõda». Nüüd, 29 aastat hiljem sõdivad naised.

«Naiste sõda saatanaga» etendub suures saalis, kus mõni aeg hiljem pakuvad muusikalist elamust Hedvig Hanson ja Andre Maaker.

Väike saal on rahvaliku ja rahvusliku muusika päralt. Tantsumuusikat esitavad seal ansamblid Günf ja Gjangsta, sõna ütleb sekka Erkki Kõlu.

Fuajees saab tutvuda temaatiliste väljapanekutega. On arhiivimaterjale, jäädvustusi aastast 1992 ja näiteid rahast kui loomeinspiratsioonist.

Viljandi muuseum koostatab rahvaõhtu tarbeks näituse «Sajandi sada maksevahendit», Eesti krooni tuleku 18 aasta taguseid emotsioone edastab filmi- ja fotoarhiivi materjalidest koostatud fotoväljapanek. Selles valikus on ka ainus leitud Endel Veliste foto 1992. aasta jaanipäeva eel Ugalas peetud Eesti krooni taaskehtestamise ballist. Vaadates neid pilte, võib kujutleda, kui tänuväärne materjal ehk pildistamisobjekt on kroonide asemel eurosente peos hoides ükskõik kes meist.

Neile, kes Võhmas ei käinud, olgu lohutuseks öeldud: Ugala fuajeesse jõuab sellel õhtul ka kaheksa suurt Eesti Valguse küünalt, millel ilutsevad Eesti krooni sümbolid. Veidi väiksemaid ja odavamaid küünlaid on huvilistel võimalik soetada üllatusoksjonil.

Lisaks saab fuajees vaadata kaheksa minutit kestvat filmi Siim-Tanel Annuse maalinäitusest «Raha ja poeesia», mida on eksponeeritud Eesti Panga galeriis, Pärnu kunstihallis ning ka Soomes ja mitmel pool Saksamaal. Linateos annab ülevaate näitusest, mis kujutab Eesti ajalugu raha ja ajalooliste dokumentide kaudu.

Kas meeldib või mitte, Eesti krooni euroga asendumine on reaalsus. Miks siis mitte pisut pidutseda! Rahvaõhtu piletid on müügil Piletimaailmas ning kui jätkub, siis ka enne algust kohapeal. Kohtade arv on piiratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles