Ilulõikusi tehti juba 16. sajandil?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16. sajanil ilukirurgias kasutatud vahendid
16. sajanil ilukirurgias kasutatud vahendid Foto: tropeamagazine.it

Tänapäeval on staaride seas üsna tavaline lasta endale ilulõikusi teha.

Kuid ilulõikused said alguse märgatavalt varem, juba 16. sajandil, kirjutab Daily Mail.

1597. aastal andis Itaalia Bologna ülikooli kirurgia- ja anatoomiaprofessor Gaspare  Tagliacozzi välja meditsiinilise käsiraamatu «De Curtorum Chirurgia Per Insitionem» (Iluvigade kirurgia implantaatide abil).

Ladinakeelses raamatus on ka joonised ninaoperatsioonide kohta ning seal kirjeldatakse, kuidas lahingus kannatada saanute head väljanägemist taastada.

Ühel joonisel on näha patsienti, kellel on peas ja keha ümber nahkrihmad, mille abil ta üks käsi on pea juurde tõstetud. Käsivarrelt võetud nahariba aga on ninale siirdatud. Raamatus seisab, et kolme nädala möödudes on käelt võetud nahk ninale kasvanud ning nina on nagu uus.

Samuti on ära toodud riistad, mida siis iluoperatsioonidel kasutati.

Nimetatud raamat sai nüüd tähelepanu osaliseks, kuna see müüdi oksjonil. Selle ostis üks tundmatuks jääda soovinud ilukirurg 11 000 naela eest.

Dominic Winteri oksjonimaja esindaja Chris Albury sõnul on tegemist üsna haruldase meditsiinikäsiraamatuga.

«Tüpograafia, illustratsioonid on väga kõrgetasemelised, need paneks tänapäeva kirjastajad lausa punastama,» lausus Albury.

Ta lisas, et pärast Tagliacozzi surma unustati ta meetodid kiiresti.

«Võimalik, et katoliku kirik ei kiitnud neid heaks, pidades seda jumala loomingusse sekkumiseks,» selgitas oksjonimaja esindaja.

Itaallase raamat on esimene tõend iluoperatsioonide kohta. Järgmised sellised ilmusid alles 18. sajandi lõpul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles