Video: moslemist üliõpilase sotsiaaleksperiment: olen moslem ja seetõttu....... (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Saudi Araabiast pärit ja Rootsis Stockholmis õppiv moslemist naisüliõpilane tegi sotsiaaleksperimendi, uurimaks kui suured islamofoobid rootslased on.

Yara Othman on Rootsis elanud ja õppinud üheksa kuud ning tema sõnul on ta selle aja jooksul kogenud võrdlemisi palju diskrimineerimist ja kuulnud solvanguid, edastab The Local.

Rootsis on rassilised pinged ja probleemid kasvanud koos põgenikekriisiga ning moslemitesse suhtutakse aina suurema eelarvamusega.

18-aastane naine läks Stockholmi tänavatele kandes silti «Olen moslem ja seetõttu.....». Punktiirile said rootslased kirjutada, mida nad arvavad.

Naine jäädvustas kogu eksperimendi videole.

«Olen rätikut kandev moslemitüdruk ja minu arvates oli see suurepärane viis võidelda islamofoobia vastu. Kuna ei ole just palju neid, kes midagi sellist ette võtaksid, siis tegin seda ise,» teatas üliõpilane.

Ta sotsiaaleksperiment algas karmilt, sest esimene inimene kirjutas punktiiri asemele «terrorist», järgmine aga «hullumeelne».

Kuid siis ilmusid märgatavalt positiivsemad vastused nagu «sõbralik», » suurepärane» ja «kaasinimene».

Othmani sõnul on rootslaste suhtumine moslemitesse seega seinast seina.

«Alustasin oma eksperimenti madalate ootustega ja murelikult, kuna kartsin, et see võib minu jaoks halvasti lõppeda. Olen rõõmsalt šokeeritud, sest sain ka palju positiivset tagasisidet,» teatas araablanna.

Rootsi karmistas sisserännureegleid, kuna 2015. aastal palus seal asüüli 163 000 põgenikku. Rootsis on seoses migratsioonikriisiga aina enam olnud kuulda paremäärmuslaste põgenikevastaseid seisukohti.

Othmani arvates on Rootsi vana ja demokraatlik riik ning rootslased ei loobu isegi paljude põgenike tingimustes oma tolerantsusest ja liberaalsusest.

«Rootsist võib tulevikus saada uus USA, kuna ka siin on rahvaste ja kultuuride segunemine. Rootsis ei saa ksenofoobiat olla, kuna siin mõistetakse, et sisserännanutel on palju head pakkuda,» lisas üliõpilane.

Lisaks sotsiaalteaduste õppimisele tahab Othman õppida Rootsis ka meditsiini. Ta unistuseks on kunagi töötada Stockholmi kuulsas Karolinska instituudis, mille teadlased on saanud Nobeli meditsiinipreemiaid.

«Olen sündinud ja elanud Saudi Araabias, keskkooli lõpetasin Briti rahvusvahelises koolis. Tahtsin saada kõrghariduse mõnes teises riigis, kus õpetamise tase on minu riigis olevast parem,» selgitas naine.

Saudi Araabia naine kasutab enda kohta lauset: «Olen moslem ja see teeb minust murdumatu».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles