Video: kus on Shakespeare`i kolju?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Shakespeare`i pilt ja ta teos
William Shakespeare`i pilt ja ta teos Foto: SCANPIX

Briti arheoloogid uurivad Inglismaal Stratford-upon-Avoni kirikus asuvat renessanisajastu näitekirjaniku William Shakespeare´i matmispaika radari abil ja avastasid oma üllatuseks, et koljut ei pruugi seal olla.

Juba aastakümneid on arvatud, et hauaröövlid tungisid 1794. aastal näitekirjaniku hauda ja viisid ta kolju kaasa ning nüüdne uuring võis seda kinnitada, edastab foxnews.com.

«Leidsime, et maetud isiku hauas on varem käidud ja seal on viiteid segamini paisatusele, eriti just osas, kus peaks olema pea,» teatas Staffordshire`i ülikooli juhtivarheoloog Kevin Colls.

Shakespeare`i hauakivil on hoiatus: »Good friend, for Jesus’ sake forbear, / To dig the dust enclosed here. / Blessed be the man that spares these stones, / And cursed be he that moves my bones» (Hea sõber, Jeesuse nimel, ära kaeva siin. Ära pööra midagi segamini. Õnnistatud on see, kes keelust üle ei astu. Minu luude liigutajat tabab needus).

Kolmainu kiriku, kuhu Shakespeare maetud on, vikaar Patrick Taylor sõnas, et tal puuduvad hauaröövimise kohta andmed.

«Oleme saanud uusi andmeid Shakespeare`i matmispaiga kohta, kuid me ei saa olla lõpuni kindlad, mis sai ta koljust,» lisas arheoloog.

Colls ja ta meeskond ei saanud kirikuisadelt õigust Shakespeare´i hauda avada, küll aga said nad loa uurida seda pinnasest läbitungiva radari abil.

Arheoloogide teatel ei maetud Shakespeare´i kirstus, vaid ta oli mässitud linasse.

Väide, et Shakespeari kolju rööviti, ilmus Briti meedias esmakordselt 1879. aastal. Collsi teatel uurisid nad koljut, mis leiti Stafford-upon-Avonist 30 kilomeetri kauguselt, kuid see ei olnud kuulsa näitekirjaniku oma.

Seega on Shakespeare`i kolju mõistatus seni lahendamata.

Briti saartel tähistatakse sel laupäeval William Shakespeare´i 400. surma-aastapäeva ja selle raames toimuvad mitmed sündmused.

William Shakespeare`i täpne sünniaeg on teadmata, kuid ta ristiti 26. aprillil 1564 ning ta suri 23. aprillil 1616, olles 52-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles