Teadlased: vampiir saab inimesest veinipudeli täie verd kätte 6,4 minutiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti Leicesteri ülikooli teadlased uurisid lähtudes legendidest ja filmidest, kui kaua kulub vampiiril aega inimverest kõhutäie saamiseks.

Looduses on vampiirid parasiitputukad, kes elavad peremeesloomal ja toituvad tema verest, legendides aga hirmuäratavad olendid, kes vere nimel inimesi tapavad, edastab Daily Mail.

Grupile füüsikutele hakkas huvi pakkuma, kui kaua vampiiridel võtab aega ühe kõhutäie vere saamiseks.

Arvutused näitasid, et venipudelitäie vere ehk 0,75 liitri saamiseks kulub vampiiril, kui ta on löönud oma kihvad inimese välisesse unearterisse, keskmiselt 6,4 minutit. 0,75 liitrit moodustab kogu inimeverst 15 protsenti. See tähendab, et inimese verest tühjaks joomiseks kuluks vampiiril umbes 42 minutit.

Teadlaste sõnul on filmides vampiiride verejoomise stseenides üle pingutatud, sest kui inimene kaotab 15 protsenti oma verest, ei  ole see veel surmav.

Uuringu aluseks võeti väline unearter, mille diameeter on 0,5 sentimeetrit ja milles voolab veri 0,6 meetrit sekundis. Samuti arvestati sellega, milline on unearteri vererõhk ja väline õhurõhk ning verehüübimiskiirus toatemperatuuril.

Vampiiri kihvad tekitasid kaks 0,5 millimeetrise diameetriga auku.

Uuring näitas, et vampiirid saavad inimesest 6,4 minutiga kätte veinipudelitäie verd, samas kui kogu inimkehas on umbes viis liitrit verd.

Sajandeid on maailmas levinud legendid vampiiridest, ajaloolaste arvates tekkisid need koolerapuhangute tõttu.

17. – 19. sajandini oli juhtumeid, mil inimesi peeti vampiirideks ja neid maeti eriliselt, et nad ei saaks hauast üles tõusta ja inimverd jooma hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles